Izdvojeno Svijet Vijesti

Skoro svaka peta Amerikanka bila žrtva silovanja

Prema rezultatima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC) skoro 20 posto žena u SAD bilo je žrtva silovanja najmanje jednom u životu, a skoro svaka četvrta bila je žrtva svog partnera.

Prema rezultatima analize podataka, koje je CDC pregledao iz “Nacionalne ankete o seksualnom nasilju među intimnim partnerima” skoro 80 posto ženskih žrtava prvi put je silovano prije 25. godine života i za više od polovine ovih napada odgovoran je sadašnji ili bivši partner. Anketa je obavljena u SAD 2010. godine sa 18.049 muškaraca i žena.

Anketom, za koju CDC navodi da je prva te vrste, utvrđeno je da je jedna od osam silovanih žena izjavila da je počinilac član porodice.

Najveći procenat silovanih žena zabilježen je u državama Aljaska, Oregon i Nevada.

Jedan od sedam ispitanih muškaraca doživio je teško fizičko nasilje od svog intimnog partnera i jedan od 71 ispitanih izjavio je da je najmanje jednom bio žrtva silovanja.

U izvještaju se ukazuje na brojne dugotrajne zdravstvene probleme povezane sa seksualnim nasiljem, među kojima su glavobolje, hronična bol i teškoće sa spavanjem.

“Ovim izvještajem bez presedana dobija se jasna slika razarajućeg uticaja tih nasilnih činova na živote miliona Amerikanaca”, navodi se u saopštenju američkog zvaničnika za zdravlje Kathleen Sibilas.

Predsjednik organizacije “Nacionalna mreža za prijavu silovanja, zlostavljanja i incesta” Scott Berkowitz ističe da podaci CDC-a ukazuju na to da je silovanje zločin koji utiče na skoro svaku porodicu u Americi.

Prema njegovom mišljenju, žrtve silovanja moraju da prijavljuju zločin kako bi što više počinioca otišlo u zatvor, jer “što ih više bude uklonjeno sa ulica više će sličnih napada biti spriječeno”.

 

Srna/Informer.ba