Politika Udarno Vijesti

Skupština KS-a osudila hapšenja u Hadžićima

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su osudili način i postupak hapšenja osumnjičenih pripadnika Armije BiH iz Hadžića, kao da se radi o kriminalcima koji se skrivaju i izbjegavaju zakone BiH.

Nakon više od sat i po rasprave o ovoj inicijativi koji je na prethodnoj sjednici predložio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Eldar Čomor, poslije hapšenja osam osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja na području općine Hadžići.

Po nalogu državnog tužilaštva, 22. novembra uhapšeni su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember zbog sumnje da su učestvovali u zločinima na području Tarčina između 1992. i 1995. godine.

Također, Skupština je dala punu podršku Ministarstvu za boračka pitanja KS-a, da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i svim drugim mogućnostima, a u okviru predviđenih sredstava za sufinansiranje pravne pomoći branilaca BiH u budžetu KS-a, pruži sve vrste pomoći uhapšenima.

Skupština je obavezala resorno ministarstvo da putem Fondacije istina, pravda i dostojanstvo, aktivira sve mogućnosti radi pravne, finansijske i materijalne pomoći uhapšenim bivšim pripadnicima Armije BiH i njihovim porodicama.

Opozicija u SKS-u insistirala je da se ovako predloženi zaključci usvoje, a zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac naglasio je da su branioci BiH krivi što su ostali u Sarajevu, te da država treba zaštititi one koji su je branili, jer “još malo pa nećemo više imati riječ ‘patriota’ u rječniku”.

Predsjednik Kluba SDA u SKS-u Elmedin Konaković sličnog je mišljenja jer je potrebno da se čuje politička poruka kada je u pitanju privođenje, dok Dževad Radžo, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, smatra da se zahtjev 3.000 ljudi koje u Skupštini predstavljaju ne smiju ignorirati.

Naime, Tužilaštvo BiH smatra da je Mustafa Đelilović bio predsjednik Skupštine općine Hadžići, a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, a Mirsad Šabić policajac SJB-a Hadžići.

Uz njih, za iste zločine se sumnjiče Nezir Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Bećir Hujić, bivši upravnik logora “Silos”, Halid Čović i Šerif Mešanović, bivši zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu.

 

Fena/Informer.ba