BiH Udarno Vijesti

Skupština KS/ Osuda prijetećih poruka upućenih ministru Suljagiću

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković osudio je na današnjoj sjednici napade na ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića i zatražio od ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara da identificiraju osobe koje su uputile prijeteće mailove.

Naime, ministru Suljagiću uputile su nekoliko uvredljivih i prijetećih milova nakon što je otvorena rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju, čija je jedna stavka bila i pitanje predmeta “Vjeronauka”.

Kako ističe Konaković dignitet svakog zastupnika i ministra mora se zaštititi, navodeći da svaka izgovorena riječ za govornicom u Skupštini mora biti potkrijepljena argumentima.

On je zatražio i objašnjenje ministra Suljagića koji je u izjavama u pojedinim medijima istakao da su neki političari u Skupštini svoju karijeru gradili na “kostima Srebrenice”, jer je Konaković mišljenja da je ovakva izjava, izrečena na osnovu dva anonimna maila, najgrublja koju je do sada čuo.

Ministar Suljagić izašao je tada za govornicu i pročitao sadržaj mailova, u kojima između ostaloga stoji da je “Srebrenica najveća pravda koja se dogodila”, a ministar Suljagić preživio je tu golgotu.

Na kraju je Suljagić uputio izvinjenje ukoliko je nekoga lično uvrijedio te kazao da je sklon teškim riječima koje su ga koštale i koje će ga koštati, ali da je to ljudska reakcija na ono što mu se dešavalo od maja ove godine, kada je prvi put pokrenuo pitanje slučaja “Vjeronauka”.

 

Fena/Informer.ba