BiH Vijesti

Skupština KS usvojila odluku o pravima za povratnike u RS

Skupština Kantona Sarajevo  je na sjednici  28. juna usvojila Odluku o ostvarivanju prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika iz Kantona Sarajevo na područje entiteta Republika Srpska.

Ovu odluku je pripremilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo s ministricom Velidom Memić na čelu uz pomoć Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH s ministrom Adilom Osmanovićem na čelu i Ministarstvo za boračka pitanja KS-a s ministrom Nedžadom Ajnadžićem, te Ministarstvo zdravstva KS s ministrom Zlatkom Vukovićem.

Ovom odlukom se povratnicima iz Kantona Sarajevo u Republiku Srpsku privremeno priznaju prava na socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata, zaštitu porodice s djecom, pravo na zdravstvenu zaštitu i boračko-invalidsku-zaštitu ukoliko ih već nisu ostvarili u mjestu u koje su se vratili“, kazala je Memić, dodavši da će se ova odluka primjenjivati do konačnog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naglasila je da se na ovaj način osigurava održivi povratak jer su najveće brige povratnika bile kako će osigurati osnovne vidove zaštite ako se vrate na prijeratna ognjišta.

Kako je saopćeno iz MITA-GROUP, finansiranje prava vršit će se u skladu s raspoloživim sredstvima određenim za ove namjene iz budžeta Ministarstva u Vladi KS-a koji imaju udjela u pravima, te putem  Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a u dijelu proširenog obima prava koji se odnosi na korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinskih sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide.

 

Fena/Informer.ba