Izdvojeno Region Vijesti

Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Kosovu

Skupština Srbije je na vanrednoj sjednici usvojila ogromnom većinom Deklaraciju o Kosovu kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine riješi mirnim putem.

Deklaracijom se međunarodna zajednica poziva da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspjeh dijaloga Beograda i Prištine.

U Deklaraciji o situaciji na Kosovu nakon jednostranih poreza Prištine konstatuje se i da su pojedine međunarodne misije nekim svojim aktivnostima kršile okvire utvrđene Rezolucijom 1244, čime ugrožavaju prava i opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

Skupština posebno obavezuje Vladu da u svim okolnostima koje bi mogle da nastupe učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva, kao i da donese sveobuhvatan plan mjera u slučaju pogoršanja stuacije

U tekstu Deklaracije navedena je i obaveza Vlade da od međunarodnih misija zahtijeva da u skladu sa mandatom i okvirima datim rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN ne dozvole jednostrane aktivnosti prištinskih institucija kojima se ugrožavaju mir, stabilnost, mogućnost iznalaženja kompromisnog rješenja, ali i mijenja postojeće stanje na terenu.

Vlada se obavezuje da donese konkretne mjere usmjerene na nastavljanje svih aktivnosti institucija Srbije na teritoriji Kosova u uslovima dodatnih opstrukcija i pritisaka privremenih institucija samouprave i dijela međunarodne zajednice.

Navedeno je da parlament podržava Vladu da nastavi dijalog koji vodi sa Prištinom s ciljem da iznađe rješenja za konkretne probleme građana u južnoj pokrajini, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rješenja.

Navodi se da je odbrana interesa Srbije na Kosovu prioritet državnih institucija sve dok ne bude usvojeno kompromisno rješenje i konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promijene realno stanje na terenu i suštinski ponište Rezoluciju 1244.

Vlada se obavezuje da od međunarodnih misija zahtijeva da u skladu sa mandatom i Rezolucijom 1244 ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost, mogućnost nalaženja kompromisnog rješenja i mijenja postojeće stanje na terenu.

Za Deklaraciju je glasao 181 poslanik, protiv je bilo 20, četiri poslanika je bilo uzdržano, a dva nisu glasala.

Za Deklaraciju su glasali poslanici vladajuće koalicije, izuzev poslaničke grupe manjina koji su bili uzdržani, kao i poslanici opozicije, Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Srpske napredne stranke.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije.

 

Srna/Informer.ba