Crna hronika Udarno Vijesti

Slaven Grabovac iz Banjaluke plačući priznao da je ubica

Slaven Grabovac (29) iz Banjaluke priznao je danas u banjalučkom Okružnom sudu da je u junu ove godine drvenim kocem zatukao i ubio Momčila Grbića (35) iz Rekavica, kod Banjaluke.

Priznanje optuženog bilo je iznenađenje za Sudsko vijeće i prisutne s obzirom na to da je danas trebalo početi uobičajeno suđenje Grabovcu, zbog čega je bilo pozvano i više svjedoka.

No, nakon čitanja optužnice, ustao je Goran Vukić, advokat optuženog, i rekao kako njegov klijent želi priznati krivicu, nakon čega su svi svjedoci otpušteni kućama, a postupak je krenuo ubrzanom procedurom. Presuda optuženom biće sutra objavljena.

Optuženi Grabovac danas je u emotivnom iskazu, koji je dao kako bi Vijeće imalo milosti prilikom izricanja presude, ispričao da je mjesecima prije počinjenog zločina imao velikih problema sa žrtvom, koja je, kako je pojasnio optuženi, progonila njega i suprugu Borislavu Ošap.

Ispričao je optuženi i kako je u nekoliko navrata na ulici došao u sukob sa oštećenim, zbog čega je intervenisala policija.

Zanimljivo je da optuženi u emotivnom iskazu nije spomenuo motiv ubistva. Prema ranijim izjavama svjedoka i poznanika ubijenog, Ošapova je bila u kratkoj vezi i sa Grbićem, kome je govorila da je trudna, te da je dijete upravo njegovo, a nakon toga je podigla kredite u iznosima od nekoliko desetina hiljada maraka, gdje je joj je žirant bio upravo ubijeni Grbić.

Ove kredite nije vraćala, a banka je potraživanja naplaćivala od žrtve, kojoj je bila blokirana cijela plata.

Ove izjave potvrdili su još ranije brojni svjedoci, a banjalučko tužilaštvo kao jedan od materijalnih dokaza koji ukazuju na motiv ubistva uložilo je upravo potvrde o brojnim kreditima koje je podigla Ošapova, a na kojima je kao žirant naveden ubijeni Grbić.

Nesretni Grbić je pet dana ležao u lokvi krvi u iznajmljenom stanu u Ulici Radoja Domanovića broj jedan u banjalučkom naselju Kočićev vijenac dok ga nisu pronašle njegove radne kolege iz “Čistoće”, a ova hladnokrvnost i skrivanje optuženog za tužilaštvo su posebno otežavajuće okolnosti koje treba cijeniti prilikom izricanja visine kazne optuženom.

“Toga 16. juna ove godine izašao sam iz stana oko 14 časova i krenuo na posao u firmu ‘Digit’. Ubrzo me pozvao kolega i rekao mi kako je dolazio Grbić, da je galamio i pokazivao nekakve papire, a zatim je otišao. Nakon ovog poziva s posla, na moj telefon je stigla SMS poruka: ‘Sakrij svoje kod kuće, jer sad znam gdje stanuju.’ Prepao sam se, došao sam na posao i pozvao svoju suprugu Borislavu, koja je tada bila sa našim djetetom, koje je imalo svega 10 dana, i rekao im da oštećeni zna gdje stanujemo“, ispričao je optuženi Grabovac nakon priznanja krivice.

Istog dana, oko 18 časova, dok je bio na poslu, Grabovac je, kaže, imao poziv i od uplakane supruge, koja ga je obavijestila da je Grbić upravo izašao iz njihovog stana, da je galamio, te da ga je iz stana izbacila majka.

“Tog trenutka sam pozvao radnog kolegu Zorana Pajčina i otišao sam do stana u kome je živio oštećeni. Nisam imao namjeru da ga ubijem, već samo da upozorim čovjeka. Pitao sam ga zbog čega nas proganja, no on me odgurnuo i rekao kako će nas sljedeći put sve pobiti. Kasnije me ponovo odgurnuo, a ja sam uzeo jedan drveni kolac koji je bio u ćošku i udario ga tri puta u glavu. Nakon ovoga, uzeo sam telefone oštećenog sa stola i ključeve, zaključao stan i otišao sa prijateljem koji je sve to gledao do auta koji je bio parkiran u blizini”, ispričao je optuženi Grabovac.

On je dodao kako je nekoliko minuta kasnije pokušao ući u stan Grbića, koji je bio u podrumu zgrade, ali je neko navodno zaključao rešetkasta vrata na ulazu u podrum.

Grabovac je tokom iskaza zaplakao u nekoliko navarata, dodavši kako izražava saučešće roditeljima pokojnika, te da on (Grabovac) nije tip čovjeka koji je sklon ubijanju.

Nakon iskaza optuženog, tužilac Dijana Kukobat izjavila je da spomenuti Pajčin u iskazu tokom istrage negira da je bio očevidac ubistva.

 

Nezavisne/Informer.ba