Izdvojeno Politika Vijesti

Slavo Kukić dobio opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dobio opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika pa će uslijediti usaglašavanje u Kolegiju Doma.

Za njegovo imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH glasao je 21 poslanik, protiv ih je bilo 14, a jedan suzdržan.

Iz Federacije BiH je bio 21 poslanik „za“, četiri protiv, a iz RS-a je bilo 10 poslanika protiv i jedan suzdržan.

Članovi Kolegija nisu se usaglašavali odmah nego će to učiniti naknadno.

Predsjedništvo BiH je 14. juna tajnim glasanjem, izabralo Slavu Kukića kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a konačnu odluku donijet će Predstavnički dom državnog parlamenta.

Stranke iz RS-a, kao i oba HDZ-a od početka se protive izboru Slave Kukića, kojeg su kao nestranačkog kandidata predložile stranke potpisnice Platforme.

KUKIĆ: MISLIM DA JE NAJLOŠIJE RJEŠENJE AKO SE SISTEM “OTEZANJA” NASTAVI U NEDOGLED

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić se, po okončanju rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o njegovom imenovanju, kratko obratio poslanicima.

„Što se mene tiče, dobio povjerenje ili ne, danas ili neki drugi put, kad se god od mene bude tražilo da moje intelektualne i fizičke potencijale stavim na pomoć ovoj zemlji za to ću biti spreman“, kazao je Kukić.

Zahvalio je svima, te kazao kako se osobno danas ne osjeća pogođenim.

„Mislim da je najlošije rješenje ako se sistem ‘otezanja’ nastavi u nedogled, sa mnom ili nekim drugim, jer to ćemo platiti svi zajedno“, kazao je Kukić.

Komentirajući navode izrečene tokom rasprave da je zloupotrijebljen, kazao je da je počašćen što je dobio povjerenje od Predsjedništva BiH.

„Evo da prihvatim tu tezu, ako je ta moja ‘zloupotreba’ jedan korak na putu formiranja izvršne vlasti u BiH, pa i smirivanja političkih tenzija koje su i danas ovdje tako prepoznatljive, ja ću biti sretan i zbog toga, bez obzira što sam zloupotrebljen“, kazao je Kukić.

Nakon njegovog obraćanja data je polusatna pauza kako bi se poslanici pripremili za glasanje o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koje će uslijediti.

 

Fena/Informer.ba