Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Slobodan Trninić namještao poslove u “Domu Zdravlja KS”

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu prijavu protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlasti i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, saopšteno je iz FUP-a.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnijet je protiv S.T, K.K, E.N.E, R.V. i S.T. iz Sarajeva. Prema nezvaničnim saznanjima prvooptuženi je Slobodan Trninić, bivši direktor Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Istražitelji su utvrdili osnov sumnje da je Trninić od 2007. do 2010. godine, iskorištavajući službeni položaj u JU “Dom zdravlja Kantona Sarajevo”, kao ovlašteno lice zloupotrijebio položaj, jer je suprotno Pravilniku zaposlio veći broj radnika od broja koje Zavod zdravstvenog osiguranja KS priznaje i finansira, te je dio sredstava doznačenih od Zavoda, na ime “materijalnih troškova” preusmjerio na isplatu plata, doprinosa i ostalih naknada.

Time je oštetio osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i JU “Dom zdravlja Kantona Sarajevo” za ukupni novčani iznos od blizu 16.387.000 KM, što je za posljedicu imalo nepružanje adekvatne i kvalitetne usluge zdravstvene zaštite osiguranicima Zavoda usljed nedostatka medicinskog materijala, te stvaranje dugova prema dobavljačima.

Takođe, suprotno odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS, S.T. je uskratio i ograničio pod jednakim uslovima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenima koji se vode na evidencijama Službe za zapošljavanje KS, na način da je u JU “Dom zdravlja KS” zaposlio 587 osoba, praveći pri tome diskriminaciju među nezaposlenima odgovarajućeg stručnog profila i stepena školske spreme.

Za K.K, E.N.E i R.V. utvrđen je osnov sumnje da su, iskorištavajući službeni položaj, kao ovlaštena lica i potpisnici, zloupotrijebili povjereni položaj, potpisujući specifikacije za obračun plata i radnika, kao i virmanske naloge, čime su dio sredstava doznačenih od Zavoda, na ime “materijalnih troškova”, kao i prihode Ustanove izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja, preusmjerili u isplate plata i doprinosa, za radnike koje Zavod nikada nije priznao, niti je za njih osigurao finansijska sredstva.

Petoprijavljeni S.T. je, obavljajući odgovornu dužnost, tokom 2010. godine izvršio radnju pomaganja prvoprijavljenom S.T. tako što je suprotno odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS uskratio i ograničio pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenima koji se vode na evidencijama Službe za zapošljavanje KS, vršeći selektivni odabir lica u dogovoru s prvoprijavljenim.

 

Onasa/Informer.ba