BiH Udarno Vijesti

Slobodan Trninić: Žele nas kriminalizirati da bi na naša mjesta došli drugi

Direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Slobodan Trninić istaknuo je u petak da su sve aktivnosti koje vodi sindikat ove ustanove i još neki pojedinci posljednjih mjesec dana smišljena urota s jasnim ciljem da se generalni direktor i menadžment diskreditiraju i kriminaliziraju, a da bi na njihova mjesta doši ljudi iz određenih političkih opcija koje smatraju da njima ta mjesta pripadaju.

Trninić je na pres-konferenciji u Sarajevu rekao da se radi o vješto koordiniranoj kampanji na što ukazuje niz radnji.

”Sindikat kreće u kampanju protiv menadžmenta, Federalni MUP po anonimnim prijavama vrši određene provjere, u slučaju Bayer koji se vodi devet godina donosi se izvršna presuda, a to dovodi do blokade računa, a i Skupština KS-a ne usvaja Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2010. godinu, potpuno neosnovano”, rekao je Trninić.

Posebno je naglasio da je predsjednik Sindikata JU Dom zdravlja KS Bassam M. Koudeimati “kompleksna osoba” i da će , stoga, biti upućen zahtjev sigurnosnim agencijama da provjere ko je ta osoba.

Trninić je rekao da navodi Sindikata o visini pozajmice od Zavoda zdravstvenog osiguranja nisu tačni i da ona ne iznosi 3,6 miliona KM već 2,8 miliona KM te da Dom zdravlja nema nikakvih dugovanja kako je to spomenuo Sindikat.

Trninić je rekao da će plaće za juli biti isplaćene u 100 postotnom iznosu, kao porezi i doprinosi i obustave na plaću koje podrazumijevaju plaćanje kredita, ali da neće biti isplaćena naknada za topli obrok i prijevoz.

Ta sredstva, kako je kazao, kao i preostalih 20 posto netoplaće radnicima koje se isplaćuju na tekući račun uposlenika bit će uplaćeno do kraja 2011. godine.

Po Trninićevim riječima, ova sredstva za juli neće biti isplaćena zbog već spomenute pristigle presude po osnovu sudskog spora iz 2002. godine.

”Tranša plaće za juli očekuje se u ponedjeljak,a tada bi trebala uslijediti i deblokada računa. Sve isplate narednih plaća do kraja godine će biti u 100 postotnom iznosu i bez zakašnjenja i smatram da nema razloga za štrajk koji spominje Sindikat”, naglasio je Trninić.

Direktor JU Dom zdravlja KS-a rekao je da je poslovanje ove institucije pozitivno te da su to potvrdile i dvije revizorske kuće u 2010. – Revsar d.o.o. i Federalni ured za reviziju institucija u FBiH.

On je rekao da u JU Dom zdravlja KS-a, koji ima  365 ambulanti, radi 2.100 uposlenika i da smatra da to nije previše ako se uzme u obzir činjenica da je danas s posla, zbog bolovanja, godišnjih odmora, specijalizacija i slično, odsutno oko 950 uposlenika.

Također je potcrtao da je svim uposlenicima rad odobren od Vlade KS-a i da nema razloga da se menadžmentu JU Dom zdravlja KS-a pripisuje nekakav višak radnika.

 

Fena/Informer.ba