BiH Udarno Vijesti

Slobodan Vasković svjedok na suđenju za genocid u Srebrenici

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Jelenko Kljajić odustao je djelimično od iskaza koje je potpisao u istrazi, navodeći da su mu istražioci sugerisali šta da kaže.

“Ovaj iz SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) govorio mi je: ‘Dvadeset vaših je to reklo, kako ti ne znaš.’ Više su oni pričali. Izgubio sam se. (…) Drugi put sam rekao da ne ostajem kod ranije izjave, a on me pitao: ‘Kako ne ostaješ kad si potpisao?’”, rekao je Kljajić.

Svjedok je ova obrazloženja navodio odgovarajući na pitanja tužioca Ibre Bulića, koji mu je predočavao sporne dijelove izjava.

“Rekli ste: ‘Vidio sam da se predala veća grupa muslimana, od 150 do 200 ljudi. Nekima su bile ruke vezane. Vidio sam Neđu. Sprovedeni su do Konjević Polja. Sa Sladojem smo otišli do raskrsnice u Konjević Polju, gdje su zarobljenici čuvani u jednom objektu’”, naveo je tužilac.

Kljajić je rekao da ne ostaje u potpunosti kod ove izjave, kao ni kod dijela u kojem je navedeno da su zarobljenici sutradan odvezeni šleperima u pravcu Zvornika.

“Također ste naveli: ‘Bio sam prisutan kad je Neđo tražio dobrovoljce, ali ne znam za šta. Desetak ih je otišlo. Čuo sam kasnije da su oni koji su otišli učestvovali u pogubljenju zarobljenika’”, podsjetio je tužilac svjedoka, koji je kazao da nije “siguran da je to tačno”.

Kljajić je na suđenju potvrdio da je bio pripadnik policijske jedinice sa Jahorine i da je optuženi Neđo Ikonić bio komandir čete u koju je raspoređen, a da je komandir njegovog voda bio izvjesni Sladoje.

Ikoniću se sudi zajedno sa Duškom Jevićem, Mendeljevom Đurićem i Goranom Markovićem za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

Kljajić je rekao da je s drugim pripadnicima ove jedinice bio raspoređen duž ceste Konjević Polje – Bratunac sa zadatkom da štite putnu komunikaciju i da civile koji se predaju upućuju prema Konjević Polju.

“Predalo se više lica. U jednom momentu izašla je grupa od jedno stotinjak ljudi. Upućivani su prema Konjević Polju. Rečeno je da idu prema Kladnju”, kazao je Kljajić, dodajući da mu nije poznato da su zarobljenici bili držani u nekom objektu.

Zbog razlika u izjavama, tužilac je svjedoka pitao da li mu je neko prijetio ili na njega vršio pritisak, što je on negirao, ali je naveo da osjeća određenu dozu straha.

Na suđenju je svjedočio i Slobodan Vasković, koji je potvrdio da je 12. jula 1995. kao novinar bio u Potočarima, gdje je “vladala haotična situacija” i da se nalazi na snimku koji su uradile novinarske ekipe u Potočarima a koji je Tužilaštvo emitovalo u sudnici.

Vasković je negodovao što je pozvan za svjedoka u predmetu u kojem ne poznaje optužene i istakao je da nikada do sada nije saslušan ni u jednoj istrazi i da smatra da je sada pozvan na suđenje po instrukcijama ljudi iz bivše medijske kuće u kojoj je radio.

Suđenje će biti nastavljeno 10. oktobra 2011. godine, prenosi BIRN Justice Report.

 

 

Fena/Informer.ba