Ekonomija Region Udarno Vijesti

Slovenci spajaju aviokompanije bivše SFRJ

Spajanje Adria airways, Croatia airlinesa, Jat airways i Montenegro airlinesa u jednu kompaniju predstavlja jedini izlaz za sve ove avio-prevoznike.

– Ni jedan ne može da samostalno prebrodi globalnu krizu – kaže generalni direktor Adrije Klemen Boštjančič, iako će prije toga pokušati da samostalno nađe kupca za Adriju.

Ali, ako mu to ne uspije, Boštjančič je spreman da konkurentima sa tržišta bivše SFRJ ponudi svoj plan integracije.

” Ako prodaja Adrije stranom partneru propadne, naša posljednja šansa biće regionalna integracija” – rekao je Boštjančič, samo nedjelju dana nakon što je Asocijacija evropskih avioprevoznika apelovala na Adriju da “preuzme vodeću ulogu u integraciji bivšeg jugoslovenskog avio-tržišta”.

U Jatu kažu da su se “o pomenutoj inicijativi informisali putem medija. Ukoliko bude zvaničnih informacija bićete blagovremeno obaviješteni”.

Direktor Adrije izjavio je kako je iz Brisela već stigla podrška za stvaranje zajedničkog prevoznika, ali da će njegova kompanija ipak prvo pokušati da privatizacijom riješi svoj problem. Do kraja ovog mjeseca izabraće se finansijski konsultant koji bi trebalo da Adriji pomogne u njenom privatizacionom procesu.

 

B92/Informer.ba