Ekonomija Udarno Vijesti

Slovencima godišnje treba 15.000 radnika iz BiH

U BiH je za prvih devet mjeseci ove godine izdato 1 850 radnih dozvola stranim državljanima, od toga u Republici Srpskoj 777, u Federaciji BiH 860 i distriktu Brčko 213, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić.

U toku ove godine Agencija je zaprimila 13 oglasa od poslodavaca iz inostranstva u vezi sa sezonskim poslovima, od čega je osam bilo iz Slovenije gdje su tražili oko 100 radnika, po jedan iz Njemačke, Turske, dok je iz Crne Gore traženo oko 250 radnika.

On je istakao da su dobili i ponudu iz Avganistana, ali je nakon provjere ocijenjeno da se ta ponuda ne uzme u razmatranje.

Delić je na konferencij za novinare istakao da je BiH ove godine potpisala sporazume o zapošljavanju sa Srbijom i Slovenijom.

“Naše pretpostavke su da sa Srbijom neće biti neke velike razmjene radne snage, ali intenzivno radimo na implementaciji sporazuma sa Slovenijom, jer prema podacima kojima raspolažemo, oni kreću u jak privredni oporavak i iskazuju godišnju potrebu za radnom snagom od oko 15 000 radnika iz BiH”, rekao je Delić.

Prema njegovim riječima, Slovenija najviše traže građevinskih i ugostitetljskih radnika, odnosno radnu snagu sa srednjom stručnom spremom.

BiH je i sa Katarom, koji izdaje oko dva miliona radnih dozvola za strance, usaglasila sporazum, čije se potpisivanje očekuje u narednom periodu.

Delić je upozorio radnike koji odluče da rade u inostranstvu da se ne upuštaju u avanture, već da obavezno obavijeste Agenciju za rad i zapošljavanje kako bi bilo ispitano to tržište i kako ne bi doživjeli neugodnosti.

On je istakao da radnici moraju imati kvalitetan pravni okvir koji im obezbjeđuju ovakvi sporazumi.

Delić je naglasio da je Agencija do početka novembra zaprimila 1 103 predmeta o socijalnom osiguranju i da je ove godine potpisana izmjena sporazuma o socijalnom osiguranju sa Slovenijom kako radnici ne bi doživljavali neugodnosti.

“BiH ima potpisane ugovore o socijalnom osiguranju s Austrijom, Belgijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom”, rekao je on i dodao da je u toku procedura potpisivanja i sa drugim zemljama.

Delić je istakao da u vezi sa posljednjim prevarama radnika u inostranstvu treba da se uključe mnoge institucije – policija, inspekcija rada i finansijska policija kako bi se došlo do zajedničkog stava i načina prevencije takvih stvari.

Delić se nada da će međunarodna konferencija koja će biti održana u Sarajevu 15. decembra dati dobar okvir za sva nadležna tijela u BiH kako se takve stvari više ne bi dešavale i da radnici budu bezbjedni kada odu da rade u inostranstvo.

 

Srna/Informer.ba