Region Vijesti

Slovenija: Beba umrla od pothranjenosti, hranjena veganskom prehranom

Sloveniju je u petak šokirao slučaj bebe na veganskoj prehrani koja je početkom sedmice  umrla u ljubljanskom Kliničkom centru od posljedica pothranjenosti.

Desetomjesečni Miha iz okolice Mirne Peči umro je u Ljubljani u utorak od sepse, a pretpostavlja se da je teška pothranjenost izazvala pad otpornosti i smrt jer su ga roditelji hranili veganskom prehranom koja u potpunosti isključuje unos namirnica animalnog porijekla u organizam.

Liječnici ga nisu mogli spasiti. Dijete je prilikom dolaska u bolnicu imalo samo 3.600 grama, što odgovara težini novorođenčadi, a policija sada istražuje slučaj i roditelji bi mogli biti optuženi za zanemarivanje djece.

Slovenski pedijatri navode da su ovakvi slučajevi izuzetno rijetki jer roditelji obično poslušaju savjete liječnika da djeca u mlađoj dobi trebaju raznovrsnu prehranu, čak i ako su roditelji vegetarijanci.

Umrli je bio najmlađi od šestoro djece roditelja koji su prije nekoliko godina promijenili životni stil i prešli na vegansku prehranu koju primjenjuju i na djeci, pišu u petak slovenski mediji.

Ljubljansko “Delo” navodi da su u slovenskim medicinskim analima do sada zabilježena samo tri takva slučaja, te postavlja pitanje kako su zatajile socijalne i druge kontrolne službe.

 

Fena/Informer.ba