Region Vijesti

Slovenija dozvolila usvajanje djece istospolnim parovima

U Sloveniji je nedavno izglasan novi Porodični zakon koji istospolnim parovima omogućava posvajanje djece njihovih partnera i partnerica. Tako je Ministarstvo rada, porodice i socijalne skrbi Slovenije odlučilo da lezbijka može posvojiti 3-godišnje biološko dijete svoje partnerice.

U ministarstvu su se odlučili na ovu tačku zakona nakon što je ljubljanski Centar za socijalnu skrb odbio zahtjev partnerice za posvajanjem djeteta jer za to “nije bilo pravne podloge” te se ona odlučila na tužbu, odnosno zahtjev za posvojenjem, piše portal Crol.hr.

Među ostalim, u zahtjevu je naveden primjer jednog heteroseksualca koji je prošle godine dobio dozvolu za posvojenje djeteta svoje partnerice. Kao argument, lezbijke su navele da bi suprotna odluka u njihovom slučaju značila diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

Osim toga, prekršila bi se i Konvencija o pravima djeteta koja spominje pravne obaveze oba roditelja, kao i Europska konvencija o ljudskim pravima.

U postupku se nekoliko puta pokazalo da je ova vrsta posvajanja apsolutno u najboljem interesu djeteta koje živi u ovakvoj zajednici i koja mu jamči prikladno porodično okruženje, sigurnost i podršku, a oni su ključni za razvoj djeteta“, stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.

Primjer lezbijskog para je prvi slučaj u kojem je partnerica odlučila podići zahtjev u Centru za socijalnu skrb za posvajanjem djeteta koji su ona i njena partnerica začele umjetnom oplodnjom. Povijesni je trenutak bila odluka Suda i ministarstva da se posvajanje odobri.

U Sloveniji u istospolnim porodicama trenutno živi oko stotinu djece koja nemaju jednaka prava kao djeca heteroseksualnih porodica. Novim zakonom ova situacija bi se svakako trebala promijeniti.

 

Informer.ba