Region Udarno Vijesti

U Sloveniji počelo suđenje bivšim oficirima JNA

Pred sudom u Murskoj Soboti u Sloveniji u četvrtak je počelo suđenje u odsutnosti nekadašnjim oficirima bivše JNA Vladi Trifunoviću i Berislavu Popovu, a terete se za ratni zločin protiv civila u vrijeme rata za slovensko osamostaljenje krajem juna i početkom jula 1991. godine, objavili su slovenski mediji.

Trifunović je u to vrijeme bio general-major i zapovjednik 32. Korpusa smještenog u Varaždinu, a Popov pukovnik koji je vodio motoriziranu brigadu koje je prodirala prema jednom graničnom prijelazu s Austrijom.

Kako je javila Slovenska novinska agencija, terete se za zločin protiv civila jer su prilikom sukoba sa slovenskim teritorijalcima u Gornjoj Radgoni krivi za dvije civilne žrtve, veliku materijalnu štetu u tom gradu, te nepoštivanje ratnog prava. Uz to, slovensko državno odvjetništvo tereti ih da nisu zaštitili civile i da su dopustili pljačku u civilnim zgradama.

Obojica se nalaze u Srbiji i  nedostupni su slovenskim vlastima, a u odsutnosti bi mogli  biti osuđeni na kaznu do 20 godina zatvora, javili su slovenski mediji.

U četvrtak su na sudu pročitani pismeni iskazi optuženih u kojima niječu zločine koji im se stavljaju na teret, te tvrde da su poštivali odluke tadašnje jugoslavenske vlade i vojnog vrha JNA. U iskazima su zanijekali da se po Gornjoj Radgoni iz tenkova pucalo po civilnim objektima bez razloga.

Kako su ustvrdili, JNA je u to vrijeme bila legitimna vojna snaga, a imali su naređenje da zaštite granične prijelaze s Austrijom.

Suđenje će se nastaviti u petak, objavili su slovenski mediji.

 

Fena/Informer.ba