BiH Udarno Vijesti

Slučaj “Dobrovoljačka”: Obustavljena istraga protiv Ganića, Divjaka, Vikića…

Nareba o obustavi opsežne istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, donesena je na osnovu 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale, piše bhnews.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv: Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Utvrđeno je da oni nisu počinili nikakva krivična djela. Nareba o obustavi opsežne istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, donesena je na osnovu 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno 7 i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borb, navodi tužilaštvo.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Istraga u vezi sa ovim posljedicama i radnjama se nastavlja. Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije „FIS-a“, Centralnog zatvora i štaba T.O., te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i malteretiranje tih zarobljenika.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornost, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH, piše bhnews.

 

Informer.ba