Svijet Udarno Vijesti

Slučaj koji je šokirao Njemačku: Sa rođenom sestrom dobio četvoro djece

Njemac Patrik Stibing (35), koga je njemački sud 2005. osudio na 14 mjeseci zatvora zbog incestuozne veze sa rođenom sestrom Suzan Karolevski, sa kojom ima i četvoro djece, tužio je svoju zemlju Evropskom sudu za ljudska prava u Strasburu. Stibing je u tužbi naveo da mu je Njemačka država ugrozila prava na privatnost i porodični život, ali je sud u Strazburu ipak odbacio tužbu.

Sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da je Njemačka (i svaka druga zemlja) ovlašćena da zabrani incest među najbližim srodnicima, radi “zaštite braka i porodice” i dobrobiti djece, koja se u incestuoznim vezama često rađaju hendikepirana.

Takva sudbina nije zaobišla ni dvoje djece Stibinga i Karolevske, koji su rođeni s hendikepom, dok je drugo dvoje mališana zdravo. Troje ih je oduzeto roditeljima i povjereno na brigu hraniteljskim porodicama.

Suzana Karolevska, osam godina mlađa od brata, izbjegla je zakonom predviđenu kaznu, jer je blago mentalno zaostala i ne može se smatrati potpuno odgovornom za svoje postupke.

Brat i sestra nisu odrasli zajedno. Patrik, koga je otac alkoholičar zlostavljao, kao trogodišnjak je dat na usvajanje, a svoju biološku porodicu, uključujući i Suzan, upoznao je tek 2000. kada im je umrla majka.

Dvoje najbližih rođaka, odrasli kao zanemarena djeca i gladni ljubavi, odmah su osjetili ogromnu međusobnu bliskost i neodoljivu privlačnost, a već sljedeće godine stupili su i u intimne odnose.

Nekoliko godina su živjeli zajedno, a od 2001. do 2005 dobili su i svoje četvoro djece. Kada je situacija sa incestom izašla na vidjelo, pošto ih je prijavio sopstveni djeda, prinudno su razdvojeni.

Patrik je dosta vremena proveo na sudu i po zatvorima, najmlađa djevojčica povjerena je majci, a par već neko vrijeme nije zajedno.

Nevesela životna priča i zabranjena ljubav brata i sestre, koja je sada svoj epilog dobila i na Evropskom sudu, podijelila je njemačku javnost i izazvala brojna oprečna mišljenja i komentare.

Dok se dio javnog mnjenja i pravnih stručnjaka zalaže za važeće zakonske norme i tradicionalna shvatanja, drugi dio, koji uopšte nije malobrojan i u čijim redovima se nalazi i istaknuti političar Zelenih Hans-Kristijan Štrebele (72), smatra da su zakoni zastarjeli, i da država nema prava da se silom mješa u sporazumni seksualni život punoljetnih ljudi koji se vole.

Po njima, rizik da djeca budu hendikepirana ili oboljela nije razlog da se ovakve veze zabrane, ništa više nego kod osoba sa urođenim hendikepima i nasljednim oboljenjima, kojima bi po takvoj logici takođe trebalo zabraniti da imaju potomstvo.

Sličnog mišljenja bili su i zakonodavci u zemljama kao što su Francuska, Turska, Brazil i Japan, u kojima je seks među najbližim srodnicima legalizovan, ali u Njemačkoj ovakva promjena zakona po svoj prilici nije na pomolu.

 

Blic/Informer.ba