Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Slučaj Turković: Danas čitanje optužnice u procesu stoljeća

Čitanjem optužnice u Sudu BiH u procesu protiv najmonstruoznije poratne kriminalne grupe predvođene Zijadom Zikom Turkovićem, optuženim, između ostalog, za pet monstruoznih ubistava i tri pokušaja, međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca i jednu od najvećih pljački počinjenih u našoj zemlji, odnosno otimačinu 2,5 mliona KM iz Kargo centra na Aerodromu Sarajevo, danas će biti nastavljeno suđenje stoljeća u BiH za organizirani kriminal.

Jezivo ubistvo

Na osnovu prikupljenih dokaza, a riječ je o hiljadama činjenica, nesumnjivo je da je Turković bio vođa grupe i nalogodavac strašnih ubistava. Specijalne jedinice SIPA-e, podsjetimo, Turkovića su uhapsile 21. septembra 2010. godine, kada su upale u njegovu kuću u sarajevskom naselju Grbavica zatekavši ga na spavanju. Uslijedila su i hapšenja njegovih “vojnika”, Milenka Lakića i Saše Stjepanovića te ostalih članova organizacije.

U optužnici je navedeno da su Turković i njegova kriminalna grupa djelovali od početka 2005. do septembra 2010. godine te da su u tom periodu počinili užasna zlodjela koja su zapanjila bh. javnost.

Klupko zla počelo se odmotavati nakon prijavljivanja nestanka Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Najprije su pronađena tijela Mithata Mekića i njegove djevojke, bolivijske državljanke Marije Salas-Kortez (Cortez). Iskaz Hajrudina Memovića iz Prijepolja, koji je bio “čistač” u “Zikinoj ekipi”, zaprepastio je i same istražitelje.

Memović je ispričao da su Mekić i njegova djevojka na jeziv način ubijeni u kući u Blažuju, s više metaka iz puške “hekler i koh”, nakon čega su njihova tijela odnesena i zakopana u blizini vikendice Seada Seje Dumanjića na Igmanu. Dumanjić je, prema Memovićevim tvrdnjama, također učestvovao u mučkoj likvidaciji ljubavnog para. Mjesec nakon toga policija je na lokalitetu Ivan-sedla pronašla tijela Tolića i Ajdarija. Osim ovih djela, Turković i drugi osumnjičeni su i za ubistvo Emira Hadžića iz Mostara.

Inače, Memović je vrlo brzo pristao na saradnju, tražeći da mu zauzvrat bude osiguran status svjedoka pokajnika. Prema njegovom iskazu, ubice su početkom marta trudnoj Bolivijki Mariji Salas-Kortez u stanu u sarajevskom naselju Blažuj razrezale trbuh i izvadile bebu pred očima njenog momka Mithata Mekića Mikija, a tijela ljubavnog para nakon likvidacije su polili jakom kiselinom!!!

Zijad Turković 21. jula je priznao pokušaj ubistva Nasera Keljmendija. Negirao je sve ostale navode iz optužnice Tužilaštva BiH. Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi. Naser Keljmendi i njegov sin Elvis, naime, trebali su biti likvidirani postavljanjem eksplozivne naprave velike razorne moći u objektu gdje je održavana Elvisova svadba.

Inače, Turković je “pao” tako što su ga, bojeći se za svoju kožu, razotkrili ljudi koji su izvršavali njegove zločinačke naloge. Da nije bilo svjedoka pokajnika, kako je nedavno kazala heroina cijelog slučaja, državna tužiteljica Diana Kajmaković, policija bi teško raskrinkala zločinačku organizaciju. Tokom istrage otkriveno je da je među kriminalcima, koji su dugo kompaktno djelovali, došlo do raskola i da je “svako počeo raditi ono što je htio”.

Zbog toga su, kako se pretpostavlja, i naručena ubistva nekadašnjih članova organizacije. Ona su bila posljedica sukoba u okviru “posla”, to jest međusobnih dugovanja i neslaganja u vezi s raspodjelom “tala”. To je slučaj sa stradalim Turkovićevim “operativcem” Rajkom Milovanovićem, za kojim se dugo tragalo jer su istražitelji jedno vrijeme mislili da je u bijegu. U međuvremenu je kod Bijeljine pronađeno njegovo tijelo.

Kako su ubijali

Članovi Turkovićeve organizacije u svojim su iskazima otkrili i detalje koji bi mogli rasvijetliti još neka teška krivična djela stara godinama, a među njima i ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Najmonstruozniji član ove grupe, ubica iz Bijeljine Milenko Lakić, čak se hvalio bliskim prijateljima da je ubio čuvenog Ćelu. No, istražiteljima je odbio reći išta od onoga za šta se tereti, priznajući samo da je planirao postaviti eksplozivnu napravu pred sarajevski restoran “Bazeni”.

Lakić je, prema jednom od iskaza Danijela Planinčića iz Bijeljine, ubio i Rajka Milovanovića. Dok su se vozili autom prema grobu koji je Rajko ranije iskopao, Lakić mu je, navodno, objašnjavao da treba ubiti neke Srbijance koji su povezani s Ljubišom Buhom Ćumetom, Naserom Keljmendijem i Naserom Orićem.

– Kada smo se približili, Laki je Rajka pitao kolika je rupa, a on je odgovorio da nije velika, jer je izbijala voda dok je kopao. Laki je počeo vikati na njega: Tolike si grobove iskopao i još se nisi naučio da ih kopaš. Rajko je tada uzeo lopatu, ušao u tu raku i počeo da je širi. Laki mu je povišenim tonom rekao da kopa dublje. Rajko je nastavio kopati. Laki se ponovo dreknuo na njega. Okrenuo sam se… Tada sam čuo pucanj. Laki je u ruci imao niklovani “tetejac”. Pitao sam: “Šta to uradi?”, a on se počeo smijati. Mislio sam da će i mene odmah tu ubiti. Rajko je ležao u rupi na ašovu kojim je kopao grob…” – ispričao je Planinčić.

Nakon što je i Sead Dumanjić sklopio nagodbu s Tužilaštvom BiH i dobio pet godina zatvora, detaljno je ispričao istražiteljima kako je funkcionirala zločinačka organizacija kojoj je pripadao.

Kako je opljačkan Kargo centar

Turković se zajedno s ostalim optuženima sumnjiči i za milionsku pljačku u Kargo centru na Aerodromu Sarajevo. Podsjetimo, četvorica pljačkaša obučenih u uniforme SIPA-e 5. decembra 2007. iznijeli su 2,5 miliona maraka koji su pripadali ABS banci. Oni su u Kargo centar ušli automobilom “audi Q7” te uz veliku buku, govoreći da su pripadnici SIPA-e, uperili oružje u radnike, a potom uzeli kompletnu vrijednosnu pošiljku koja je bila namijenjena za transport iz ABS banke u Credit Suisse Zurich banku u Švicarskoj.
Ko je sve optužen

Pored Turkovića na optuženičkoj klupi će se naći i Saša Stjepanović, Milenko Lakić i Fadil Aljović, koji se nalaze u pritvoru, te Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović i Ermin Delić, koji se brane sa slobode. Bit će tu i Hajrudin Memović, kojem je Sud odbio sporazum o priznanju krivice zbog male kazne, i Danijel Planinčić, koji je zatražio razgovor s Tužilaštvom, što upućuje da bi i on mogao sklopiti sporazum.

Do sada su sporazume potpisali optuženi Sead Dumanjić, koji je osuđen na pet godina zatvora, zatim Željko Đurić, koji je dobio četiri godine, te Dragiša Rajak, kojem su dosuđene dvije godine, i Mirza Drinić, koji je dobio godinu zatvora.

Nezapamćeno interesiranje medija

Za početak ovog suđenja vlada veliko interesiranje medija. Kao i prilikom izjašnjavanja, publika će od optuženih biti odvojena staklenom pregradom.

Očekuje se i pojačano osiguranje pripadnika Sudske policije, kao i specijalaca SIPA-e koji su na protekloj raspravi, prilikom izjašnjenja optuženih o krivici, pod punom opremom i naoružani dugim cijevima sprovodili Turkovića i ostale do zgrade Suda.

Kako je ubijen Juka Prazina

Svjedok Mladen Džidić u svom iskazu datom tužiteljici Dijani Kajmaković optužio je Zijada Turkovića i njegovog brata Mitketa da su krajem 1993. godine zbog koristoljublja u Belgiji ubili Jusufa Juku Prazinu.

Tijelo Juke Prazine pronađeno je sasvim slučajno krajem decembra 1993. pored autoputa u blizini njemačko-belgijske granice. Prema Džidićevom iskazu, Prazina je u Vupertal stigao sa psom, njemačkim ovčarom, i punim koferom para. Iste večeri, naveo je Džidić, braća Turković odvezla su ga preko Ahena u Belgiju.

Tamo su ga srokali, bacili u kanal i uzeli pare” – navodi se u Džidićevom iskazu.

Obdukcija je pokazala da je Prazina usmrćen s dva hica u glavu. Zvanično, ubice nikada nisu pronađene.

Ko je tužiteljica Kajmaković

Tužiteljica Diana Kajmaković, koja radi na predmetu “Zijad Turković i drugi”, rođena je 1966. godine u Sarajevu i zasigurno se može nazvati najboljim i najhrabrijim tužiocem u našoj zemlji.

Profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao pripravnik u Općinskom sudu II, gdje je radila do marta te godine, nakon čega pripravnički staž nastavlja u Višem javnom tužilaštvu u Sarajevu. Za tužioca u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu imenovana je 2003. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u maju 2010. imenovana je za tužioca Tužilaštva BiH.

 

Dnevniavaz/Informer.ba