Svijet Udarno Vijesti

Slučaj “Turković” odjeknuo i u Briselu

Historijski uspjeh Tužilaštva BiH da prikupi dokaze i na optuženičku klupu dovede Zijada Turkovića i ostale članove njegove kriminalne grupe, kao i sam početak jednog od najznačajnijih suđenja u BiH, nije prošao neprimijećeno ni u Briselu, saznaje “Dnevni avaz”.

Institucije Unije zadužene za pravosuđe i države članice ohrabrene su činjenicom da je raskrinkana jedna od najvećih kriminalnih organizacija. Brisel je i ranije u više navrata upozoravao na činjenicu da se BiH suočava sa sve većim problemom organiziranog kriminala.

Poglavlje pravosuđa

Ovo nam je potvrdio i austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Hannes Swoboda, koji je za “Avaz” izjavio da Brisel pažljivo prati proces protiv organizirane kriminalne grupe Zijada Turkovića, koja se tereti za najteža krivična djela.

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije od suštinske je važnosti za sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Sposobnost državnog pravosuđa da procesuira ovakve slučajeve teškog kriminala svakako će biti pozdravljena i pohvaljena i u institucijama EU. Ali, ona ipak najviše koristi samim građanima BiH – kazao je Svoboda.

Također, on je podsjetio da je Hrvatskoj predstavljao poseban problem zatvaranje poglavlja pravosuđa. Svoboda je, inače, bio izvjestilac za Hrvatsku i dobro je upućen u dešavanja u toj zemlji, ali i u regionu.

Zbog toga Tužilaštvo i Sud BiH uživaju veliku podršku međunarodne zajednice, a posebno država članica EU – smatra Svoboda.

Podrška države

Procesuiranje Turkovićeve kriminalne grupe, smatraju u Briselu, pokazuje može li se bh. pravosuđe nositi s organiziranim kriminalom.

Evropskim poslanicima nije promaklo ni to da se Tužilaštvo BiH suočilo s mafijom bez značajnije podrške države, i uz činjenicu da su neki od pipaka mafijaške hobotnice još aktivni, kako smatraju policijski operativni izvori. Uspjeh u ovom predmetu može biti jedan od najznačajniji pomaka za našu zemlju i njen put ka članstvu u EU.

 

Informer.ba