BiH Izdvojeno Vijesti

Služba za zajedničke poslove F BiH samo na telefoniranje potršila 129.351 KM

Federalni revizori imali su pune ruke posla tokom revizije Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, pa je načinjen podugačak spisak primjera kršenja zakonskih propisa i odluka.

Među ostalim, revizori su, uvidom u glavnu knjigu evidencije nekretnina na kojima pravo raspolaganja imaju federalna tijela, konstatovali da je na poziciji zgrada, služba iskazala vrijednost od oko 65,7 miliona koja se odnosi na 12 zgrada.

Brojne nekretnine

Među objektima su navedeni i Klub poslanika ( bivša ambasada SAD-a ), Carinska uprava, Predsjedništvo BiH, Zavod za statistiku, Pravosudna palata, Federalne agencije za Civilnu zaštitu, Lipa, zgrada Vlade FBiH u Mostaru, Elektroprivreda, Hotel Hercegovina, Geodetski zavod, te stražarska kućica ispred zgrade Lipa, kao i objekt Dom odmora Trpanj i sala u zgradi Parlamenta FBiH.

Na poziciji stambenih objekata iskazana je vrijednost od 122.132 KM, koja se odnosi na dva stana u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Ukupna nabavna knjigovodstvena vrijednost ovih nekretnina je 65.823.862 KM. Međutim, iz prezentirane dokumentacije utvrđeno je da Vlada FBiH ima uknjiženo pravo vlasništva nad objektom Lipa i pravo vlasništva nad nekretninama Hotel Hercegovina i dvorište, dok se za ostale objekte nije moglo potvrditi da Vlada FBiH i Služba imaju uknjiženo pravo vlasništva. Zbog svega pobrojanog federalni revizori nisu mogli potvrditi iskazanu vrijednost građevinskih objekata u finansijskim izvještajima Službe, niti da su stalna sredstva izkazana u skladu sa važećim zakonima.

Jelo. piće, telefoni

S druge strane za putne troškove u prošloj godini potrošeno je 50 hiljada maraka. Od toga je na putne troškove u inostranstvo potrošeno čak 18.220 KM. Uvidom u prezentirane naloge za službeni put revizori su konstatovali da rukovodioci i pojedini zaposlenici u znatnom broju nisu naveli svrhu, niti su podnijeli izvještaj o obavljenom službenom putovanju, kako bi se potvrdila njegova opravdanost.

Zanimljivo je da su u pojedinim slučajevima uz naloge za službena putovanja prilagani i pravdani računi za konzumaciju jela i pića, iako dnevnica podrazumjeva naknadu tih troškova. Zbog svega toga, kao i činjenice da se na računima za konzumaciju jela i pića nije naveo povod njihovog nastanka, federalni revizori nisu mogli potvrditi opravdanost ovih izdataka. Također, nisu mogli potvrditi ni opravdanost izdataka za telefonske usluge u iznosu od 129.351 maraka.

Kupovina knjiga

Zanimljivo je da se na troškovima reprezentacije Službe za zajedničke poslove FBiH nalazi i kupovina knjiga u ukupnom iznosu od 2.200 KM, i to bez prethodno donesene odluke tadašnjeg direktora Harisa Ihtijarevića, kojom bi se definisalo za koje svrhe, kao i za koga se vrši nabavka.

 

San/Informer.ba