BiH Udarno Vijesti

Službenici UIO BiH na Arizoni oduzeli robu vrijednu 100.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u saradnji sa Tržišnom inspekcijom Brčko Distrikta BiH privremeno su oduzeli nezakonito prometovane tekstilne proizvode na tržnici Arizona u vrijednosti većoj od 100.000 KM, saopćioje UIO BiH.

Tokom proteklog vikenda službenici Uprave u saradnji sa službenicima Tržišne inspekcije Brčko Distrikta izvršili su kontrole na 15 lokacija koje se nalaze na tržnici Arizona. Kontrole su izvršene kod 10 pravnih lica i preduzetnika koji se bave prodajom tekstilnih proizvoda porijeklom iz Kine i Turske.

U kontrolama je utvrđeno da je kod 8 pravnih lica i preduzetnika promet tekstilnim proizvodima vršen na nezakonit način, pa su za pomenute obveznike podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Vrijednost privremeno oduzete robe, koja će biti dokazni materijal za pokrenute prekršajne postupke pred nadležnim sudovima, iznosi više od 100.000 KM.  U kontrolama je također utvrđeno da kod pojedinih obveznika postoji veliki manjak robe na zalihama.

Nadležni Sektor za poreze u Upravi za indirektno oporezivanje će u narednim danima utvrditi stvarno stanje zaliha, te na ukupno utvrđeni manjak naknadno obračunati i obavezu po osnovu poreza na dodanu vrijednost.

Uprava poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, poziva sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navodi se u saopćenju.

 

Onasa/Informer.ba