BiH Udarno Vijesti

Smail Čekić: Dejton je legalizirao osvajački rat protiv RBiH i genocid nad Bošnjacima

Nezavisnost BiH 1992. godine bila je samo logični slijed i rezultat onoga što je cijela historija BiH iskazala i za što je ZAVNOBiH ostavio bitne političke i ustavnopravne pretpostavke, ocijenio je danas u Sarajevu prof. dr. Smail Čekić.

Čekić je je zajedno s historičarem prof. dr. Enverom Imamovićem bio uvodničar na javnoj tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) “Kontinuitet državnosti BiH”, koja je organizirana danas u Sarajevu.

Po Čekićevim riječima, tekovine Narodnooslobodilačkog pokreta i antifašističke borbe u II svjetskom ratu bile su značajan temelj odbrambenog rata 1992.- 1995. protiv fašizma, a za očuvanje BiH.

Prof. Čekić smatra da je Dejtonski sporazum, pod pritiskom međunarodne zajednice, zaustavio potpuni završni uspjeh odbrambenog rata i, nažalost, legalizirao osvajački rat protiv Republike BiH i genocid nad Bošnjacima, te nametnuo rješenja koja nisu u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

”Uvjereni smo da u BiH postoje brojni antifašisti koji su u stanju da obnove i učvrste demokratski, multietnički i multikulturalni karakter BiH, kao nezavisne, jedinstvene, održive funkcionalne i prosperitetne države”, zaključio je prof. Čekić.

Sve što se dešava u nekoj zemlji uzrokovano je nizom faktora, a ne samo političkim, kazao je u svom izlaganju prof. Enver Imamović.

Na prvom mjestu to je njen geostrateški položaj, a položaj BiH je takav da je bila na vjetrometini ne samo balkanskoj nego evropskoj.

”Opće je poznato da nijedna migracija za koju historija zna na tlu Evrope nije zaobišla Balkanski poluotok i prostor BiH. A sve to je ovdje ostavilo traga”, istaknuo je prof. Imamović, koji je u svom izlaganju i krenuo od najstarijih perioda.

 

Fena/Informer.ba