Izdvojeno Region Vijesti

Smanjenje plaća se osjeti više u Hrvatskoj nego u BiH i Srbiji

Hrvatski portal MojPosao je za vrijeme trajanja 3. regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja (10. do 17. oktobra), u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, Posao.ba i Infostud.com, proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi stanje na tržištima rada u tri zemlje, javljaju hrvatski mediji.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika.

Većina zaposlenih ispitanika navodi da je kriza najviše utjecala na smanjenje plaća (42 posto), a zatim na ‘zamrzavanje’ zapošljavanja (37 posto) i otpuštanje radnika (35 posto).

Smanjenje plaća najviše se osjeti u Hrvatskoj (42 posto) te u Bosni i Hercegovini (38 posto), dok je samo petini ispitanika (20 posto) u Srbiji smanjena plaća.

U Hrvatskoj je, također, najviše zastupljena mjera ‘zamrzavanja’ zapošljavanja (37 posto), dok su otkazi najčešće davani u Srbiji (40 posto).

Unatoč krizi u nekim tvrtkama se osjeća poboljšanje poslovanja. Pozitivne promjene najviše se osjete u Hrvatskoj (šest posto), a nešto manje u Bosni i Hercegovini (četiri posto) te Srbiji (dva posto).

Kao i prošle godine, polovina ispitanika boji se za svoje radno mjesto (50 posto), dok ih samo tri posto ne razmišlja o sigurnosti svog posla. Svoje radno mjesto sigurnim smatra 47 posto ispitanika.

Trećina ispitanika (33 posto) posao planira promijeniti samo ukoliko će na to biti primorani, dok ih devet posto ne namjerava mijenjati posao. O promjeni posla ne razmišlja šest posto ispitanika.

Najviše hrvatskih ispitanika je nezaposleno do tri mjeseca (26 posto), dok je u Srbiji te Bosni i Hercegovini nešto drugačija situacija. U Srbiji je najviše ispitanika (21 posto) nezaposleno od šest mjeseci do godinu dana, a u Bosni i Hercegovini je najviše ispitanika nezaposleno do tri mjeseca (18 posto) i od dvije do tri godine (18 posto).

Kao i prošle godine, većina ispitanika traži bilo kakav posao (62 posto), dok ih 35 posto želi raditi isključivo u struci. Samo tri posto ispitanika izabralo bi posao izvan struke.

Na bilo kakav posao najviše su spremni ispitanici iz Bosne i Hercegovine (70 posto), zatim hrvatski (62 posto) te srpski ispitanici (59 posto).

Među ispitanicima koji se još uvijek školuju, u pronalazak posla u roku od jednog do tri mjeseca najviše vjeruju hrvatski ispitanici (27 posto), a podjednako su optimistični ispitanici iz Srbije i Bosne i Hercegovine (23 posto).

Karijera je najvažnija ispitanicima iz Bosne i Hercegovine, njih 43 posto izjavilo je kako im je karijera jako važna. Isto je izjavilo 38 posto ispitanika iz Hrvatske te 37 posto ispitanika iz Srbije.

Fena/Informer.ba