BiH Udarno Vijesti

Smjenjenu direktoricu gimnazije u Doboju optužuju za mobing

Sindikalna organizacija dobojske Gimnazije “Jovan Dučić” podnijela je Okružnom tužilaštvu Doboj krivičnu prijavu protiv Svjetlane Telebak, direktora ove obrazovne ustanove, zbog, kako tvrde, mobinga nad radnicima, kršenja više zakona i kolektivnog ugovora.

U dopisu koji su uputili medijima sindikalci navode da u školi posljednje dvije godine vlada nezdrava atmosfera, da su narušeni međuljudski odnosi i da je dovedeno u pitanje održavanje kvalitetne nastave.

Svi ti problemi su počeli dolaskom Svjetlane Telebak na mjesto direktora Gimnazije. Njen odnos prema zaposlenima je ispod svih normi korektnog ponašanja, a čak i protivan cijelom nizu zakonskih normi, krajnje neprofesionalan, grub i uvredljiv“, navodi se u dopisu, te dodaje da se Telebakova sa pozicije nadređenog razračunava sa neistomišljenicima.

Podnošenju krivične prijave, navode sindikalci, prethodio je zahtjev za smjenu Telebakove upućen Školskom odboru i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, i taj postupak je kao nezavisan još u toku.
Direktorica Gimnazije, tvrde članovi Sindikalne organizacije, okomila se na njih i opstruiše i sindikalni rad, te su “poslije svih napora da ovo razriješe u okviru škole primorani da zaštitu svojih prava, ličnog dostojanstva i dignitet profesije brane podnošenjem krivične prijave“.

Svjetlana Telebak, direktorica Gimnazije, izjavila je da sa gnušanjem odbacuje sve optužbe sindikalaca, te dodala da iza svega stoji sedam članova kolektiva škole, koji se predstavljaju kao Samostalni sindikat, koji broji petnaestak članova, a kolektiv škole čine 52 radnika.

Optužbe na račun mog rada su obične bljuvotine, kazala Telebakova

Optužbe na račun mog rada su obične bljuvotine iza kojih stoji tih sedam ljudi, pet protivkandidata za mjesto direktora koji se nikada nisu pomirili sa činjenicom da sam ja izabrana, te sin i kćerka dva protivkandidata“, rekla je Telebakova.

Ona je dodala da se radi o grupi ljudi čiji su interesi narušeni jer su “deset godina radili šta su htjeli, a kada je htjela da zavede red, to im je smetalo”.

Godinama su našim učenicima držali instrukcije, naplaćivali, to su teže povrede radne discipline. Neki od njih su najveći dio svog radnog vremena provodili u obližnjoj kafani, zato im smetam, jer to više ne mogu da rade“, kaže Telebakova, te dodaje da je ponosna da je Gimnazija postala elitna škola.

Protivkandidati za mjesto direktora škole Telebakovoj su, prema nezvaničnim informacijama, bili Zoran Gojković, Tomislav Tomić, Vesna Branković, Velinka Perić i Dragoslavka Marković.

U dobojskom tužilaštvu je potvrđeno da su juče zaprimili krivičnu prijavu protiv Telebakove, te da će biti raspoređena u rad, i rješavana u redovnoj proceduri.

Nezavisne/Informer.ba