BiH Udarno Vijesti

Snijeg zameo pola BiH

Snježne padavine najviše problema napravile su u opštinama Han Pijesak, gdje je proglašena elementarna nepogoda, Milići, Vlasenica, Srebrenica, Bratunac, Kladanj i Olovo, gdje su mnoga naselja ostala bez struje i vode, a krajnje je otežana putna komunikacija do okolnih sela.

Kako je potvrđeno u štabovima civilnih zaštita RS i FBiH, ekipe komunalnih preduzeća su na terenu posljednja tri dana, od kada pada snijeg, gdje pokušavaju očistiti puteve i otkloniti kvarove na elektromreži. Najteže je, ipak, na području opštine Han Pijesak, gdje od srijede nema struje, dok je vode nestalo prije četiri dana, a snježni nanosi u pojedinim dijelovima opštine dostižu i do dva metra.

Kako su potvrdili iz Republičke uprave Civilne zaštite RS, magistralni put je prohodan, dok su lokalni putni pravci neprohodni. Takođe, Vlasenica i Milići imaju ozbiljnih problema u saobraćaju i snabdijevanju električnom energijom zbog snijega koji je padao 48 sati, zbog čega većina đaka iz seoskih područja nije mogla doći na nastavu u centralnu osnovnu školu u Vlasenici. U ovoj opštini ne voze ni autobusi na prigradskim i seoskim linijama. Teško stanje je u opštinama Višegrad, Sokolac, Kalinovik i Čajniče, gdje su lokalni putevi neprohodni, kao i u opštini Istočni Stari grad, gdje se, na području Vučje Luke i Trebevića, prohodnost jedva održava.

Na području Srebrenice otežano je snabdijevanje električnom energijom, a trenutno su bez struje mjesne zajednice Potočari, Orahovica i Sućeska, dok je snabdijevanje vodom uredno. Regionalni putni pravci u Srebrenici su teško prohodni, dok je većina lokalnih puteva neprohodna zbog snijega, jer ih je nemoguće očistiti zbog jakog vjetra koji pravi snježne nanose. Destabilizovano je snabdijevanje strujom cijele opštine Bratunac, a gradsko područje od jutros je ostalo i bez vode za piće zbog nestanka struje u naselju Bjelovac na Drini, gdje se nalaze bunari.

Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora Federalnog štaba Civilne zaštite, rekao je da je posebno loše stanje u opštini Kladanj.

“U srijedu je u općini Kladanj proglašeno stanje prirodne nepogode zbog visokih snježnih nanosa, palo je novih 20 do 30 centimetara snijega. Najteža situacija je u mjesnoj zajednici Tuholj, koja ima nekoliko zaselaka razbacanih po brdskim predjelima”, kazao je Teskeredžić.

Snijeg je na pojedinim mjestima premašio dva metra, a mještani su u strahu od novih padavina, jer su blokirani u svojim kućama i ne mogu doći do neophodnih namirnica i drugih potrepština. Na jučerašnjem vanrednom sastanku Štaba Civilne zaštite odlučeno je da se traži pomoć od kantonalnih i entitestkih vlasti.

Navedeno je da je u Zeničko-dobojskom kantonu najteža situacija u općini Olovo, te da u pojedinim mjesnim zajednicama zbog velikih nanosa snijega djeca od srijede ne idu na nastavu.

“Stanje elementarne nepogode proglašeno je i u općini Vareš, gdje su zabilježeni veliki nanosi snijega, a u većini općina u FBiH otežano je odvijanje saobraćaja na putevima“, rekao je Teskeredžić.

Meteorolozi najavljuju prestanak padavina, ali će temperature biti znatno niže pa se očekuje poledica, zbog čega je poseban oprez potreban vozačima.

Potezi za Han Pijesak

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave, rekla je juče da je upoznala Vladu sa teškom situacijom u Han Pijesku i okolini zbog snježnih padavima, zbog čega je, kako je istakla, proglašena elementarna nepogoda. Dodala je da je Vlada naložila preduzeću “Putevi RS” da svojom mehanizacijom očisti regionalne i lokalne puteve, kako bi se stanovništvu olakšao život.

 

Nezavisne/Informer.ba