Ekonomija Udarno Vijesti

Snižen rejting za pet evropskih zemalja

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je rejtinge Italije, Španije, Belgije, Kipra i Slovenije, što bi moglo da poskupi dalje zaduživanje ovih zemalja.

Odluka bi mogla da nanese udarac naporima evropskih lidera da obuzdaju aktuelnu dužničku krizu.

Fitch navodi da je ova odluka zasnovana na pogoršanju ekonomske prognoze za Evropu, zbog bojazni da krizni fond nije dovoljno veliki i uvjerenja da evropski lideri ne djeluju dovoljno brzo, ni hrabro da bi spriječili pogoršanje krize.

Fitch je snizio rejtinge pet zemalja za po jedan nivo i objavio negativnu prognozu za sve ove zemlje. To znači da u naredne dvije godine postoji šansa od 50 posto da će im rejting biti dodatno umanjen. Italija je spuštena na nivo A-, a Španija na A.

Snižavanje kreditnih rejtinga evropskih zemlja objavljeno je poslije jučerašnjeg zatvaranja berzi. Indeksi u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji blago su opali, dok je euro ojačao na kurs od 1,3189 dolara.

Irska, Grčka i Portugal ranije su isključeni sa tržišta hartijama od vrijednosti zbog straha investitora da bi ove zemlje mogle da bankrotiraju. One sada moraju da uzimaju zajmove od drugih članica eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Troškovi zaduživanja mnogih evropskih zemalja opali su u prethodnih nekoliko sedmica, iako je agencija Standard & Poor’s 13. januara umanjila rejtinge devet zemalja koje koriste euro.

Najnoviji primjer desio se prije tri dana, kada je Italija pozajmila 6,5 milijardi dolara sa rokom otplate od dvije godine po kamatnoj stopi od 3,76 posto, dok je u decembru prodala obveznice po kamati od 4,85 posto.

 

Srna/Informer.ba