Politika Udarno Vijesti

SNSD i SDS upućuju prijedlog o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) u narednih tri do pet dana uputiće Parlamentu BiH prijedlog zakona kojim se ukidaju Sud i Tužilaštvo BiH, dogovoreno je na sastanku rukovodstava dvije stranke u Banja Luci.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima da će Ministarstvu vanjskih poslova BiH biti upućen zahtjev da strane sudije i tužioci budu proglašeni kao nepoželjne osobe u BiH, istakavši da će biti upotrijebljena sva sredstva da se njima onemogući rad.

On je ponovio da je mogućnost raspisivanja referenduma na teritoriji Republike Srpske i dalje otvorena.

Lideri SNSD-a i SDS-a izrazili su i očekivanje da će Policija RS ponovo pokrenuti proces u predmetu “Dobrovoljačka”.

Predstavnici dvije stranke dogovorili su i da će ministarska mjesta za predstavnike RS-a u Vijeću ministara BiH pripasti Nikoli Špiriću i Sredoju Noviću iz SNSD-a, i Mirku Šaroviću iz SDS-a, kao i zajednički nastup pred predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom naredne sedmice u Banja Luci, te da neće osporavati kandidate iz Federacije BiH.

SDS i SNSD smatraju da je neophodno ubrzati proceduru formiranjaVijeća  ministara, te da će na sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH biti riješena pitanja zakona o popisu stanovništva i zakona o sistemu državne pomoći onako kako je dogovoreno na sastanku lidera šest političkih stranaka.

Dodik je rekao da ove dvije stranke neće osporavati kandidate iz Federacije BiH, ali da očekuju i da njihovi kandidati ne budu osporavani sa druge strane, jer je suština Savjeta ministara da se sastavlja a ne bira.

Dodik je izrazio sumnju da bi se u situaciji u  vezi sa usvajanjem budžeta BiH mogao otvoriti problem rješavanja drugih pitanja koja su dio zajedničkog paketa dogovora lidera šest najjačih stranaka u BiH, odnosno budžeta, sistema državne pomoći i popisa stanovništva.

“Imamo dovoljno vremena da zakažemo zajedničku sjednicu dva doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi rješavali pitanja zakona o popisu i zakona o sistemu državne pomoći i jednokratno ih riješili”
, rekao je Dodik.

On je dodao da se kod usvajanja budžeta, koji je dogovoren u obimu izvršenja za prethodnu godinu, ponovo pokušava proširiti njegov obim za više od 100 miliona KM, što je već uzrokovalo problem u servisiranju inostrane pomoći.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da na osnovu situacije u vezi sa usvajanjem budžeta BiH postoje indicije da neke političke snage iz Federacije BiH i dalje žele da blokiraju provođenje dogovora šest političkih lidera u desembru.

On je rekao problem predstavlja pitanje da li će partneri iz Federacije BiH ispoštovati dogovor šest političkih lidera o zakonima o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći.

Bosić je ocijenio da su ministri iz RS ekipa koja je sposobna da iznese ono što RS očekuje od Vijeća ministara, ali da proces formiranja nije završen sve do trenutka dok se novo Vijeće ministara ne izglasa.

“Imamo neke zahtjeve koje ćemo iznijeti mandataru Vjekoslavu Bevandi u direktnim kontaktima, prije svega očekujemo da se provede čitav paket dogovora o Vijeću ministara, ali i o budžetu i zakonima o popisu i sistemu državne pomoći”, rekao je Bosić.

On je upozorio da, ukoliko bi se problematizovalo neko od ovih pitanja to moglo dovesti do potpunog zastoja u formiranju Vijeća ministara i do kraja implenetacije izbornih rezultata iz 2010. godine.

 

Srna/Informer.ba