Izdvojeno Politika Vijesti

SNSD neće razgovarati sa Kukićem, SDS i PDP prihvataju poziv

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostao je pri stavu da se neće sastati s mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH Slavom Kukićem, dok u SDS-u i PDP-u potvrđuju da će se oni odazvati tom pozivu.

Kukić je ranije najavio da će danas u Banjoj Luci obaviti konsultacije s političkim strankama iz RS-a, ali prema zadnjim izjavama moguć je samo njegov sastanak s predstavnicima PDP-a.

S druge strane, potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić u izjavi novinarima je potpuno isključio sastanak predstavnika te stranke s Kukićem, navodeći da se „ništa u tom pogledu nije promijenilo u odnosu na ranije stavove SNSD-a“.

Za PDP je, kako kaže potpredsjednik te stranke Zoran Đerić, jasno da je Kukića na zakonit i ustavan način predložilo Predsjedništvo BiH zbog čega će predstavnici PDP-a razgovarati s njim, ali će tek nakon što čuju šta nudi u svom programu odlučiti da li će imati njihovu podršku.

Ističući da su stranke koje su pobijedile na izborima obećavale građanima bolji život, ali to nisu ispunili, Đerić je rekao da će PDP, ako se takva situacija nastavi predložiti drugim opozicionim strankama da zatraže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u BiH.

Sastanak s mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH za sutra u Sarajevu, u okviru kluba te stranke u državnom parlamentu, najavio je generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan.

Ni on nije želio da prejudicira stav SDS-a dok se ne čuje program koji Kukić nudi, ali je podsjetio na stav Glavnog odbora stranke da nema podrške za kandidata koji je predložen preglasavanjem u Predsjedništvu.

Sastanak s Kukićem neće danas imati ni poslanici DNS-a.

 

Fena/Informer.ba