BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

SNSD suspendovan iz Socijalističke Internacionale

Članovi Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović i Damir Mašić borave u Atini gdje se održava sjednica Vijeća Socijalističke Internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, čiji je SDP BiH punopravni član.
Dominantne teme ovog zasjedanja Vijeća SI bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije.

Predsjednik SI i Premijer Grčke George Papandreou, u svom uvodnom obraćanju, istakao je da Grčka nije siromašna zemlja, ali da je katastrofalno vođena što je dovelo u nezavidnu situaciju u kojoj se danas nalazi. On je istakao svoju spremnost da vodi Grčku putem oporavka, te je poručio da će Grčka sigurno preživjeti i pobijediti i u ovoj bitci.

Značajno vrijeme ovog zasjedanja Vijeća SI je posvećeno i reformama u samom radu Internacionale. To se, pored drugih stvari, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet SI je dao niz preporuka, između kojih je i preporuka za suspenziju SNSD, a koja je usvojena od strane Vijeća SI.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke. Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije.

Delegacija SDP-a je tokom trajanja Vijeća SI imala niz bilateralnih susreta sa delegacijama socijaldemokratskih partija iz okruženja, Evrope i drugih dijelova svijeta. Na ovim susretima data je puna podrška radu SDP-ovih vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kao i principima na kojim SDP želi učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou.

 

Fena/Informer.ba