BiH Udarno Vijesti

Šokantan konkurs za posao: Državna služba BiH za zaposlenike traži bivše nasilnike!

Na sajtu Agencije za javnu službu BiH pojavio se zanimljiv oglas za izbor i imenovanje članova Odbora državne službe za žalbe uz opći uslov “da je prema njemu prestala pravna posljedica presude za krivično djelo nasilja u porodici tj. da bi postao državni službenik morao bi počiniti nasilje u porodici.
U (preveliki) niz parazitskih ustanova, institucija i organizacija u BiH (i RS) čiji se zaposlenici primaju isključivo po stranačkoj i familijarnoj liniji, i to da bi primali ogromne plate a ništa ne radili, spada i Agencija za državnu službu BiH – ADS. Njen osnovni posao jeste da organizuje proces zapošljavanja službenika u institucije BiH. Koliko, pri tom, i sama zapošljava ljudi vrlo je teško dokučiti (uostalom ovaj podatak sve institucije kriju kao „zmija noge“). Inače, kako radi naša AIDS, pardon ADS?

Čovjek ne mora biti posebno inteligentan pa da se zapita a kome to ADS neprestano organizuje kurseve rada na računarima i kurseve engleskog jezika kad za, bezmalo, svaku poziciju za koju raspisuje konkurs traže poznavanje računara i engleskog. Ali evo jednog njihovog svježeg konkursa za Riplija („Vjerovali ili ne“) ili za Ginisa (rubrika „najveći bezobrazluci“).

Nedavno je raspisan javni oglas za izbor i imenovanje članova Odbora državne službe za žalbe – tri izvršioca. U tački 2. („opći uvjeti“), alineja 5. stoji i ovaj uslov: „ – da je prema njemu prestala pravna posljedica presude za krivično djelo nasilja u porodici, izrečene pravosnažnom sudskom presudom, u skladu s krivičnim zakonima“. Ko ne vjeruje, evo linka:

http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=1923&catid=41&Itemid=61&lang=bs

Jednostavnije rečeno traži se čovjek koji je osuđen za nasilje u porodici i kome je presuđeno za to djelo, ali je „odrapio“ kaznu. Zamislite o kakvoj se „šteli“ tu radi, dobro je i da mu ime i prezime nisu naveli! Traže osuđivanog nasilnika da sprovodi proceduru žalbi na rad ADS-a!!!! E pa možete zamisliti onda kako organizuju zapošljavanje u institucije BiH (što im i jeste osnovni posao) i koga i kako tamo primaju.

Koji je uslov za posao državnog službenika u nekom od ministarstava, možda da ste osuđivani ubica!? Ima li kraja bezobrazlucima u BiH administraciji?

 

Buka/Informer.ba