Izdvojeno Region Vijesti

Šokantna tvrdnja advokata: Avion Borisa Trajkovskog oboren projektilom, preživjeli likvidirani paljenjem napalmom

Poznati makedonski advokat i zastupnik porodica žrtava Ignat Pančevski iznio je šokantnu tvrdnju da je avion u kojem je 2004. poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski oboren projektilom iz drugog aviona.

Pančevski, koji je u ovom procesu od dana nesreće, kada su ga angažirale porodice čiji su se članovi nalazili u avionu kako bi utvrdio stvarni razlog pada letjelice, jučer je šokirao makedonsku javnost.

Prema njegovoj kontroverznoj verziji događaja, određena vojna jedinica tada je došla na lice mjesta i poubijala putnike koji su preživjeli pad, palivši ih napalmom.

Tvrdi da posjeduje obilje dokaza o iznesenoj tezi. Među njima su svjedočenja mještana u oblasti u kojoj se srušio avion, a koja se razlikuju od zvanične vrzije. Kaže da ima iskaze mnogih očevidaca o onome što se zbivalo od prve do druge eksplozije.

”Osim toga, imam i materijane dokaze. Sat koji je bio kog jednog putnika stao je na vrijeme kada je atentat izvršen. Analizom je ustanovljeno da pepeo na tom satu nije od sagorijevanja kerozina, nego od druge hemikalije, što dokazuje da nije izgorio u avionu” – kaže Pančevski.

Osim toga, mnoge stvari jednog čovjeka koji je poginuo su nedirnute dimom, paljevinom ili pepelom, što dokazuje da on nije gorio u avionu, iako bi morao ako je letjelica izgorjela pri padu.

Prema njegovim riječima, postoji satelitski snimak, i to na dva svjetska jezika, ljudi koji čestitaju na pogotku aviona, te videozapis kako je atentat izvršen.

Fena/Informer.ba