BiH Udarno Vijesti

Šokantno upozorenje: Ugrožen bezvizni režim za bh. građane

Evropska komisija (EK) razmatra mogućnost da zbog mnogostruko uvećanog broja azilanata potpuno ukine liberalizaciju viznog režima za građane naše zemlje, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz”!

Brisel, naime, razmatra da iskoristi sve mjere iz mehanizama kontrole bezviznog režima koji su uvedeni odmah po otvaranju evropskih granica.

Najgori imidž

Ovakvo šokantno upozorenje bh. vlastima nedavno je putem bh. misije u Briselu odaslano sa sastanka Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa “EU – zapadni Balkan”.

“Avaz” je jučer objavio i prva saznanja o navali bh. azilanata u Belgiju, ali je, na osnovu dokumenata iz Brisela, problem poprimio alarmantne razmjere. Broj zahtjeva građana BiH za azil i negativan trend podigli su Brisel na noge!

U “urgentnom” i “povjerljivom” dopisu Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu
vanjskih poslova savjetnik u bh. misiji u Briselu Muaz Dedajić u zabrinjavajućem tonu navodi razloge zbog kojih EK prijeti novim uvođenjem viza.

”Od sagovornika je istaknuto da EK ima loše novosti za BiH. BiH je u veoma kratkom periodu, od države koja je imala nabolji imidž u vezi s poštivanjem pravila bezviznog režima sa EU, pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražilaca azila’‘ – navodi, između ostalog, Dedajić u svom dopisu.

Da cijela stvar nije nimalo bezazlena, potvrđuje i upozorenje EK da je Evropska unija “izuzetno odlučna u provedbi mehanizama kontrole” te da veoma ozbiljno tretira aktuelnu situaciju u vezi s azilantskim zahtjevima iz BiH.

Jedna od mogućih mjera je i hitno upućivanje misije eksperata EK u BiH. Također, vlasti naše zemlje upozorene su da pojedine države članice vrše stalni pritisak da EU zauzme “rigoroznu poziciju prema onima koji ne poštuju pravila slobodnog kretanja ljudi u Uniji”.

Građani BiH na ovaj su način dovedeni u poziciju da im, nakon godina strpljivog čekanja na ukidanje viza, ponovo bude oduzeto jedno od osnovnih ljudskih prava, ono na slobodno kretanje! Najveća odgovornost je na Ministarstvu sigurnosti, koje prati proces liberalizacije, i SDA ministru Sadiku Ahmetoviću.

Samo u julu 156 zahtjeva za azil u Italiji!

Evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica EU (Frontex) nedavno je EK dostavila podatke iz kojih je uočljivo da je udio građana BiH u svojstvu tražilaca azila višestruko uvećan i ima najveći trend od svih država zapadnog Balkana.

Tako je naveden podatak da je u julu ove godine samo u Italiji azil zatražilo 156 građana BiH!

Potpuni diletantizam i nezainteresiranost za bilo šta osim za sebe samog šef bh. diplomatije Sven Alkalaj pokazao je i nakon najnovijih upozorenja iz Brisela. Iako je u dopisu bh. misije precizno navedena adresa za obraćanje (Ministarstvo sigurnosti), Alkalaj je taj dopis proslijedio ministru pravde Bariši Čolaku, koji mu je pismo vratio uz obrazloženje da je pogriješio adresu.

Hronologija

* 26. maja 2008. počeli pregovori BiH i EK o liberalizaciji viznog režima

* 5. juna 2008. BiH uručena Mapa puta

* vlasti BiH morale ispuniti 174 tehnička uvjeta

* 8. novembra 2010. ukinut vizni režim za BiH

* građanima omogućeno putovanje u 28 zemalja EU i potpisnica Šengena

* dopušten boravak do 90 dana u periodu od šest mjeseci

 

Dnevni avaz/Informer.ba