Svijet Udarno Vijesti

Šokirani očevici s Concordije tvrde: Bogati ruski turisti podmitili su posadu da pobjegnu prvi!?

Dok su putnici iz prvog razreda broda podmićivali posadu, ozlijeđeni i invalidi ostavljeni da se sami pobrinu za preživljavanje.

Talijansko je tužiteljstvo započelo istragu oko navoda svjedoka koji tvrde kako su bogati ruski turisti na kruzeru Costa Concordia ‘kupili‘ svoja mjesta u čamcima za spašavanje ostavljajući ženu i djecu na nasukanom brodu koji je počeo tonuti, piše britanski The Sun.

Jedna od svjedokinja s kopna, 52-godišnja Franca Anichini, za njemačke je medija izjavila da živi neposredno pored luke te je nakon nesreće pohitala prema obali kako bi dočekala i pomogla unesrećenim putnicima kruzera.

Čamci za spašavanje približavali su se obali i očekivala sam vidjeti žene, djecu i ozlijeđene, no na kopno su izlazili samo potpuno zdravi muškarci i elegantno odjevene žene u večernjim toaletama – ispričala je Anichini dodajući kako su spašeni putnici uglavnom govorili ruskim jezikom.

Tužiteljstvo posjeduje izjave očevidaca u kojima se navodi kako ruski turisti iz prvog razreda broda podmićivali posadu dok su ‘ozlijeđeni putnici i invalidi ostavljeni da se sami pobrinu za preživljavanje‘.

Službeno, za sada se traga za 17 osoba – tijela dvoje žena spustila su tu brojku sa 19, što znači da je na Costa Concordii bilo barem osmero neregistriranih putnika.

Osim nestalih putnika, vlasti se moraju brinuti i zbog prijeteće ekološke katastrofe. Brod je prepun goriva – vjeruje se kako ga u utrobi leži barem 2200 tona – a u slučaju puknuća rezervoara djevičansko more otoka Giglia biti će zagađeno. Ipak, vjeruje se kako je brod sada siguran te kako će ga biti moguće isprazniti bez posljedica. Cijeli proces potrajati će barem tri mjeseca. piše Jutarnji list.

 

Informer.ba