BiH Udarno Vijesti Vremenska prognoza

Sokolac jutros najhladniji, minus 24 stepena

Na Sokocu je jutros bilo minus 24 stepena Celzijusa, što je u ovoj godini najniža izmjerena temperatura vazduha za to područje, potvrdio je za Fenu dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Draško Rudan.

Iako je izmjerena temperatura vazduha znatno ispod nule, Rudan navodi da je bilo i hladnijih jutara na Sokocu.

-Minus 25,6 stepeni izmjereno je 2009.godine, kazao je Rudan.

Temperatura od -16 izmjerena je jutros u Gradišci, u Derventi i Han-Pijesku bilo je -15, u Novom Gradu i Srbcu izmjereno je -14 stepeni, u Mrkonjić-Gradu, Driniću, Prijedoru, Čemernu i Srebrenici bilo je -13, u Bijeljni, Banjoj Luci, Foči i Nevesinju -12, Gacku i Rudom -11, u Višegradu i Zvorniku jutros je bilo -10, Bileći – sedam, a i Trebinje je bilo u minisu od tri stepena.

Hladno vrijeme zadržat će se i sutra, najavio Rudan ali i dodao da će temperature biti nešto više nego jutros zbog oblačnosti.

-Preko dana bit će ledeni dan u većini predjela, jedino će se na jugu Hercegovine temperature dići na pozitivnu vrijednost, kazao je dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Za naredni dan meteorolozi prognoziraju i ponovne sniježne padavine, ali slabijeg intenziteta, uglavnom na sjeveru, umjerenije na istoku, uz čak jutarnji snijeg i u Hercegovini.

U srijedu, zbog vedrine, jutarnje temperature će biti dosta niske, s jakim mrazem.

-Bit će suvo tokom srijede, četvrtka i petka, s temperaturama u minusu i jakim jutarnjim mrazem, dok se od subote očekuje porast temperature i počinju, najvjerovatnije, nove padavine, na početku s kišom koja se ledi pri tlu, zbog zadržavanja hladnog vazduha, a potom se očekuje kiša u cijeloj RS, precizirao je Draško Rudan.

U RS najviše snijega ima na Čemernu 63 centimetra, Mrakovići i Gacku izmjerena je visina snijega od 40 centimetara, Driniću 35, u Nevesinju 30, na Han-Pijesku izmjereno 29 centimetara, dok je u Banjoj Luci visina sniježnog pokrivača sedam centimetara.

Fena/Informer.ba