Svijet Udarno Vijesti

Somalija: Mladi recitatori nagrađeni kalašnjikovima

Mobitelske melodije, ples i nogometne utakmice kvare muslimansku omladinu u Somaliji, za razliku od, recimo, kalašnjikova i ručnih granata. Tako misle fanatici iz skupine Al-Šabaab, koji na području koje kontroliraju organiziraju recitatorska takmičenja, a maloljetne pobjednike nagrađuju vatrenim oružjem.

Umjesto računara, školske opreme ili ljetovanja na nekom otoku mladosti, nagrada za najboljeg recitatora bila je, kako je javio somalijski radio Andalus (a prenio Guardian), automatska puška AK 47 i čak 700 dolara. Drugoplasirani interpretator također je dobio kalašnjikova i 500 dolara, a trećeplasirani maloljetnik morao se zadovoljiti sa 400 dolara i dvije ručne granate F1. I kao zgodan dodatak, sva trojica nagrađena su vjerskim knjigama čiji sadržaj Guardian ne navodi.

Radio Andalus ne navodi ni koliko su stari bili pobjednici takmičenja, no fotografije objavljene na internetu sugeriraju da bi se moglo raditi o pubertetlijama. Prije dvije godine na sličnoj priredbi laureati su navodno imali između 17 i 20 godina.

Natjecanje za tinejdžere ratnike organizirano je u gradu Elisha Biyaha na jugu Somalije, zemlje koja de facto ne postoji već 20 godina jer je rascjepkana na više paradržava pod kontrolom raznih gospodara rata. Međunarodno priznata vlada Somalije formirana je u inostranstvu, gdje je i djelovala nekoliko godina (primjerice, u Keniji), dok uz pomoć Etiopije i drugih zemalja nije uspjela povratiti kontrolu nad glavnim gradom Mogadišuom. Kao jednu od najopasnijih političkih sila u Somaliji međunarodna zajednica percipira upravo al-Šabaab (‘Momci’, ‘mladi mudžahedini’), esktremističku skupinu koja drži neke južne predjele Somalije i povezana je s Al Kaidom.

Prema izvještajma zapadnih medija, al-Šabaab u Somaliji postaje nekovrsni pandan talibanskom pokretu u Afganistanu. Guardian piše da je u nekim dijelovima pod kontrolom al-Šabaaba zabranjeno emitiranje filmova, zatim TV prijenosi utakmica, plesanje, svadbeni pirovi, melodije na mobitelima i druge civilizacijske tekovine koje se kose s predstavama radikala o ‘izvornom islamu’. Kalašnjikov se, očito, uklapa u tu predodžbu kao poželjna civilizacijska tekovina. Kao i djeca ratnici.

 

Tportal.hr/Informer.ba