Svijet Udarno Vijesti

Somalija: Očajne majke zbog gladi ostavljaju svoju djecu

Očajne somalske majke djecu na samrti napuštaju uz cestu na putu prema prekrcanim centrima u kojima se dijeli hrana, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Josette Sheeran, izvršna direktorica UN-ova Svjetskog programa za hranu rekla je na konferenciji za novinare u Rimu da zbog kombinacije prirodne katastrofe, jer u Somaliji vlada suša, i regionalnoga sukoba, stradava više od 12 miliona ljudi.

“Sve tačke na kojima se može dijeliti hrana apsolutno su prekrcane”
, rekla je Sheeran i dodala da izbjeglički kamp u kenijskome mjestu Dadaabu predviđen za 90.000 ljudi sada prima 400.000.

“Želimo se pobrinuti da uz cestu ima hrane jer te ceste postaju ceste smrti: majke moraju napustiti preslabu djecu ili djecu koja su putem i umrla. Žene i djeca najugroženije su”, rekla je direktorica WFP-a koja ovu krizu naziva “dječjom glađu” jer velikome broju djece prijeti smrt ili trajno oštećenje mozga zbog gladi.

“WFP će nahraniti 2,5 miliona pothranjene djece, a nastoji prikupiti novac za još više”, rekla je Sheeran.

Ministri i visoki dužnosnici našli su se u ponedjeljak u Rimu na sastanku UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu FAO i raspravljaju o tome kako do pomoći za stradale u najtežoj suši koja je pogodila regiju što se proteže od Somalije do Etiopije, Kenije i Đibutija.

WFP treba još 360 miliona dolara za hitnu pomoć u hrani. Oxfam je saopćio da je za ovo krizno stanje ukupno potrebno još milijardu dolara.

 

Fena/Informer.ba