Politika Vijesti

Sorensen: Aktivna borba protiv korupcije, pa članstvo u EU

Da bi BiH postala članica EU, moraće da pokaže da aktivno djeluje protiv korupcije, poručio je danas u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH i visoki predstavnik EU Peter Sorensen.

Obraćajući se učesnicima konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koju je organizovao Transparency international /TI/ BiH, Sorensen je podsjetio da je posljednji izvještaj o napretku BiH jasno registrovao raširenost korupcije u javnom sektoru u BiH i činjenicu da to negativno utiče na ekonomski razvoj i vladavinu prava.

Sorensen je istakao da je u BiH potrebno da se iskaže politička volja za rješavanje problema korupcije. “Treba vidjeti da se država bori kako bi vidjeli investicije”, rekao je Sorensen i dodao da je potreban i pravni okvir za bavljenje ovim problemom.

On smatra da odgovornost leži na zemljama, koje treba da donesu potrebno zakonodavstvo i da ga provode.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin smatra alarmantnom činjenicu da je u prošloj godini samo 11 procesuiranih slučajeva korupcije u BiH došlo u fazu osuđujuće presude, od čega sedam uslovno.

“Teško je prepoznati bilo kakvu političku i institucionalnu volju za hvatanje u koštac sa korupcijom“, ocijenio je Blagovčanin.

Tužilac u Tužilaštvu BiH Božo Mihajlović naveo je da Tužilaštvo ima problem u procesuiranju korupcije zbog nedovoljne povezanosti sa agencijama za borbu protiv korupcije, odnosno primjenu zakona.

Iskustva u borbi protiv korupcije iznijeli su zamjenik direktora hrvatskog Uskoka Nataša Đurović, te zamjenik predsjednika Agencije za suzbijanje korupcije Slovenije Rok Praprotnik.

Bošnjački delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić napustio je konferenciju, zbog prisustva pomoćnika ministra bezbjednosti BiH Vjekoslava Vukovića, kojem je u Hrvatskoj suđeno po optužbi za organizovani kriminal.

Službeni stav TI BiH jeste da su na konferenciju zvali institucije, a ne pojedince.

 

Srna/Informer.ba