Izdvojeno Politika Vijesti

Sorensen može pomoći BiH da se pomjeri s mrtve tačke

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Unije Peter Sorensen nije u nedelju uveče doputovao u Sarajevo, ali će, kako je rečeno, stići u ponedeljak da preuzme novu dužnost.

Narednih dana očekuje se primopredaja dužnosti između njega i Valentina Inzka, koji je uz dužnost visokog predstavnika za BiH do sada obavljao i dužnost posebnog predstavnika EU.

Piter Sorensen je u pripremi bh. misije proteklih dana razgovarao sa evropskim parlamentarcima upućenim u prilike u zemlji. Utisci parlamentaraca su pozitivni i vjeruju da bi Sorensen mogao pomoći da se zemlja pokrene sa mrtve tačke.

Pomalo neočekivan optimizam iskazali su evropski parlamentarci nakon susreta iza zatvorenih vrata sa gospodinom Sorensenom – neočekivan jer je, s jedne strane riječ o ljudima koji dobro poznaju dubinu bh. krize, a sa druge, jer se EU i do sada, uglavnom neuspješno, nosila sa problemom zvanim Bosna i Hercegovina.

„Mislim da je važno da je Sorensen evropskim parlamentarcima ukazao da je njegov prioritet izmjena Ustava, jer Bosna i Hercegovina zaista treba ustav koji će je pokrenuti naprijed”, kazala je izvjestiteljka grupe socijal-demokrata Evropskog parlamenta za BiH, Emine Bozkurt.

Bozkurt: Mislim da je dobro da je naglasio činjenicu da će proces evropskih integracija biti veoma važan, dajući Bosni i Hercegovini  perspektivu.

Međutim, kako je takvo nešto uopšte moguće kada politički lideri već gotovo godinu dana nisu u stanju formirati državnu vlast i svi štite samo svoje interese? Kako jedan čovjek, makar on bio i specijalni predstavnik EU, može nešto promijeniti?

„Naravno, riječ je o početku i mislim da je dobro da je naglasio činjenicu da će proces evropskih integracija biti veoma važan, dajući Bosni i Hercegovini  perspektivu. Naravno, svi znamo da je situacija u zemlji teška – sve je veoma pasivno, nema vlade u BiH, a vladu je neohodno oformiti što je prije moguće jer kako ćete inače usvajati odluke? Dakle, štošta treba ispuniti, a ako zaista želite korake naprijed, za to vam treba osoba koja ih je voljna načiniti. A Sorensen je na sastanku sa parlamentarcima pokazao da je voljan da to i učini, da je spreman za misiju. Naravno, u tome ne može biti sam – na kraju je Bosna i Hercegovina koja mora pokazati rezultat, ali ako imamo nekoga sa evropske strane raspoloženog da na tome radi, to je veoma važno. Treba da vidimo kako će stvari teći kada započne misija.” – kaže Emine Bozkurt.

Za BiH što bližu EU

Slično misle i ostali članovi Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta koji su imali priliku da iza zatvorenih vrata razgovaraju sa Sorensenom, a koji sam ne želi da daje izjave dok zvanično ne preuzme dužnost specijalnog predstavnika. To bi se trebalo desiti 9. septembra. Do tada još par utisaka parlamentaraca.
„Mislim da je on veoma opredjeljen da Bosnu i Hercegovinu dovede bliže Evropskoj uniji – ima sredstva, ideje za početak svoga posla i ima dobru koordinaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. Učiniće najbolje što može da zemlju uvede u reforme i promjene. Ostavio je veoma dobar utisak i – još jednom – čini mi se da je veoma uključen u ovo, ne samo svojim umom, već i srcem“, ocjenjuje izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta, Doris Pack.

Na pitanje da li ima nekih konkretnih ideja, Pack odgovara:

„Ima konkretnu ideju da započne sa radnim grupama koje doduše već postoje, ali ne rade, pokušaće da stvori pogonsku snagu unutar postojećih nevelikih institucija i to će biti vidljivo već narednih mjeseci. Mislim da će to biti barem neko svjetlo na dnu tunela – za neke od bh. političara, a posebno za obične ljude u Bosni i Hercegovini.” 

Član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Jelko Kacin o Sorensenu je kazao:

„Mi se odavno znamo jer je on proveo godine u različitim institucijama u podržavanju napora država Zapadnog Balkana na putu u Evropsku uniju. Pošto je bio na Kosovu još u vrijeme dok nije bilo država, ima mnogo iskustva u građenju institucija. To je ono što zapravo čeka Bosnu i Hercegovinu. Da ponovim što sam rekao maloprije iza zatvorenih vrata, unutar Evrope ne postoji država u kojoj bi bilo toliko vlada, toliko predsjednika vlada, ministara i parlamentaraca, a na drugoj strani, ja još nisam sreo političara u Bosni i Hercegovini koji bi bio svjestan da sada postoje samo dvije tačke, dva checking pointa, preko kojih se mogu izvoziti poljoprivredni proizvodi Bosne i Hercegovine. Dakle, uz tolike vlade, država nema Vladu. Ne samo da nije formirana, nego kad bude formirana, to će opet biti Vijeće ministara bez mandata, bez vlasti. I ono što je najšokantnije, najbizarnije, bez ministarstva poljoprivrede. Ako država želi ka i u Evropsku uniju, jednostavno se mora osposobiti i opremiti da bi bila efikasna u tim naporima.  Mislim da Peter Sorensen može donijeti nešto racionalno jer je, za razliku od nekih drugih Danaca koji su se motali po Bosni i Hercegovini, manje emotivan, a više racionalan. Upotrebljava moć argumenta, a ne argument moći i vikanja. Mislim da je to ono što je u ovom momentu Bosni i Hercegovini potrebno.“ 

A bh. potrebe su u ovom momentu znatne i teško da će ih evropski diplomata, koliko god raspoložen, sam moći ispuniti. Trebaće teškog rada, bolnih kompromisa kakve u svojim temeljima nosi i sama evropska matica. Hoće li specijalni predstavnik uspjeti u svojoj misiji, pitanje je od kojega ne ovisi samo njegova diplomatska karijera, već i mnogo više.

 

RSE/Informer.ba