Izdvojeno Politika Vijesti

Sorensenu široka ovlašćenja tokom četvorogodišnje misije u BiH

Novoizabrani specijalni predstavnik EU u BiH  Peter Sorensen imenovan je na mandat od četiri godine, a njegov odlazak moguć je ranije samo na izričit zahtjev visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Chetrine Ashton, kojoj će biti direktno podređen.

Ta činjenica pokazuje ozbiljnost Brisela da sa Sorensenom dugoročno preuzme vodeću ulogu u okviru međunarodnog kontigenta u BiH, piše “Dnevni Avaz” i navodi da odluka kojom se imenuje Sorensen detaljno precizira široka ovlašćenja i obaveze tokom četvorogodišnje misije.

Odluka uključuje Sorensenovu obavezu da, između ostalog, vrši monitoring djelovanja vlasti, sarađuje sa političkim strankama i u skladu sa evropskim integracijama pomaže u procesu ustavnih promjena. U odluci se precizira da će ostali ambasadori država EU u BiH “na terenu” biti obavezni da pomažu Sorensenu u provođenju jedinstvene politike EU.

Sorensen će na raspolaganju imati dodatni godišnji budžet od 3.740.000 evra, koji će koristiti za djelovanje kao specijalni predstavnik EU, nezavisno od rada Delegacije EU, kojom će takođe rukovoditi.

Savjet EU odluku o imenovanju Sorensena na dužnost EUSR-a donio je sredinom prošlog mjeseca, a on će tu dužnost preuzeti od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka 1. septembra, kada se i očekuje njegov dolazak u BiH.

 

Srna/Informer.ba