Izdvojeno Politika Vijesti

Sorenssen: EU snažno posvećena integracijama suverene BiH

Evropska unija je snažno posvećena konačnom cilju – evropskim integracijama suverene i ujedinjene BiH, rekao je u petak, na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorenssen.

Dodao je da je EU sada ojačala svoje prisustvo u BiH da bi dodatno pomogla ubrzanje napretka prema EU i radila na poboljšanju ekonomskog i socijalnog stanja u BiH.

“Ipak, iznad svega stoji zajednički napor domaćih vlasti BiH i posvećenost građana, a što je jednostavno neophodno za stvarnu EU perspektivu”, istakao je Sorenssen.

Bh. vlasti kao i Delegacija EU, dodao je, imaju radni plan, a to su zaključci Vijeća EU o BiH usvojeni 21. marta 2011.

Pojasnio je da će EU biti fokusirana na pružanje pomoći naporima vlasti da urade neophodnu domaću zadaću da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.

“To zahtijeva sveukupnu i odgovarajuću implementaciju Privremenog sporazuma, dijela SSP-a koji je već na snazi, usvajanje zakona o državnoj pomoći koji treba biti kompatibilan s EU te kredibilan napor u implementaciji presude “Sejdić-Finci”, kazao je Sorenssen.

U obraćanju prisutnima ponovio je da će EU sve ciljeve i probleme rješavati u partnerskim odnosima s vlastima u BiH.

“EU ne namjerava da supstituira odgovarajuću ulogu državnog liderstva. Evropske integracije, za sve članice Unije i potencijalne članice, uvijek su pitanje volje građana i njihovih lidera. Vjerujemo da ta volja postoji i u BiH”, kazao je.

EU je, po njegovim riječima, spremna pomoći i u vezi s popisom stanovništva na državnom nivou, a što je ključno za socio-ekonomski razvoj.

“Također, želimo osigurati da ključni faktori: pravosuđe, administracija, ekonomija te bitna infrastruktura budu spremni za zahtjeve članstva EU”, dodao je.

Upitan da prokomentira koliko je ovih 11 mjeseci bez državne vlasti naštetilo BiH i njenim građanima, Sorenssen je rekao da na ovo pitanje najbolje mogu odgovoriti građani BiH, oni koji žive u ovoj zemlji.

Kada je u pitanju formiranje državne vlasti, Sorenssen je rekao da će u narednim danima razgovarati sa svim liderima u BiH, ali da uloga Delegacije EU u BiH nije medijatorska.

“Zadatak Delegacije EU u BiH je da vrati pitanje evropskih integracija u vrh političkog interesovanja BiH”, dodao je.

Kuriozitet ove konferencije za novinare je srdačan gest ambasadora Sorenssena koji se, po ulasku u salu za pres-konferencije u zgradi Delegacije EU u BiH, rukovao i upoznao sa svim prisutnim novinarima ponaosob.

 

Fena/Informer.ba