BiH Udarno Vijesti

SOS Dječije selo: Direktor otjeran zbog zlostavljanja djece i uposlenika?

Od 23. avgusta ove godine Eldar Ćivić više nije direktor SOS Dječijeg sela u Gračanici. Odluka je to donesena u sjedištu SOS fondacije u Insbruku u Austriji, a na prijedlog nacionalnog menadžmenta SOS tima iz Bosne i Hercegovine.

Odluka o otkazu je napisana na čak devet stranica i Ćiviću se na teret stavljaju teške kvalifikacije, između ostalih, i zlostavljanje uposlenika i djece u SOS Dječijem selu Gračanica kao i kršenje konvencija UN-a o zaštiti djeteta.
Posljednji rok

Ćivić je s porodicom morao SOS Dječije selo napustiti odmah, odnosno 19. septembra, kada mu je dat posljednji rok. Nije to uradio dok ne nađe stan, što je još više podgrijalo ionako rovito stanje u ovoj organizaciji u kojoj se nalazi 60 djece bez roditeljskog staranja, SOS mame i SOS tete, te ostalo osoblje, pedagozi, psiholozi, administracija.

U ovom SOS selu zbog takve situacije sve češće boravi Amir Omanović, nacionalni direktor SOS kinderdorf fondacije za BiH, pa smo ga zamolili da pojasni razloge otkaza Eldaru Ćiviću, piše Dnevni avaz.

”Ćivić je ovdje direktor 9,5 godina i svojski se zalagao u svom radu. Međutim, 23. avgusta ove godine bili smo prisiljeni da mu uručimo otkaz nakon usmenog i pismenog upozorenja zbog brojnih propusta u radu i kršenja Konvencije UN-a o zaštiti djece, kodeksa o ponašanju, zloupotrebe položaja i drugih stvari. Sedamdeset posto uposlenika dalo je  pojedinačno izjave o njegovim propustima, kao što je isljeđivanje djece, što je u našem radu nedopustivo, više puta je prekršio politiku zaštite djece.

Neke slučajeve ispituje i policija. Znam da je posao direktora u SOS selu kao i ostalih uposlenika težak, odgovoran, ali mi preko nekih stvari u njegovom slučaju, koji iz razumljivih razloga ne želim komentirati, nismo mogli prijeći. O tome zbog čega je došlo do animoziteta Ćivićeve supruge s nekim našim SOS mamama, njegovom okorištavanju, ne želim trošiti riječi, zato bi bilo najbolje da radi konsolidacije stanja on s porodicom što prije izađe iz ovog sela’‘ – kazao je Omanović.

On je jučer posjetio i općinskog načelnika Nusreta Helića kojeg je upoznao sa situacijom u SOS selu jer, kako je kazao, lokalna sredina mora biti s tim upoznata, s lokalnom sredinom SOS fondacija hoće i mora tijesno sarađivati.

Teške optužbe nacionalnog direktora Eldar Ćivić jučer je energično odbacio.

Prijetnje kolega

”Nakon 9,5 godina htjeli su me izbaciti iz SOS sela kao najvećeg kriminalca, nisu mi dali kući pristupiti. Ja sam u SOS selo u Gračanici došao kada je u njemu stanje bilo loše da lošije ne može biti. Došao sam kada je u njemu jedno dijete zbog propusta uposlenika smrtno stradalo, pa sam sigurnost djece digao na najviši nivo, a to se pojedinim uposlenicima nije svidjelo. Nikada mi nacionalni direktor Amir Omanović nije htio u lice kazati gdje ja to griješim prema djeci i uposlenicima, već je naprasno uručio otkaz. Svakog radnika sam uvažavao, persirao.

Ništa mi konkretno ne mogu dokazati i to me boli. Zato ću ručni sat, nagradu koju sam 2005. godine dobio od ove fondacije, vratiti, ne treba mi. Shvatam uposlenike što su se solidarizirali s direktorom, jer se boje za svoja radna mjesta, ali me boli to što mi moji dojučerašnji radnici i kolege prijete. Izaći ću ja iz ove kuće za koji dan i lično smatram da SOS fondaciji djeca nisu u prvom planu, u prvom planu je zapošljavanje nekih važnih glavešina” – kaže Ćivić.

Uskoro će u SOS Dječijem selu Gračanica biti raspisan konkurs za novog direktora, a do tada poslove će obavljati v. d. Sanja Pavlović, vođa pedagoškog tima.

 

Dnevni avaz/Informer.ba