Svijet Udarno Vijesti

Španija: Istraga o 849 slučajeva krađe beba

Španski istražitelji su pokrenuli istragu o 849 slučajeva krađe novorođenčadi od majki i njihove prodaje drugim porodicama zbog profita, a radi se i o slučajevima iz vremena Španskog građanskog rata, saopćio je španski državni tužilac Candido Conde Pumpido.

On je rekao da je već donijeta odluka o pokretanju sudskog procesa u 162 slučaja, dok je samo 38 takvih slučajeva odbačeno zbog nedostatka dokaza.

Dokumentaovano je da su bebe ukradene od majki koje su podržavale poražene republikance za vrijeme Španskog građanskog rata (1936-39.), ali neki od slučajeva su novijeg datuma, tačnije dogodili su se sredinom 90-ih godina.

Veliki broj Španaca je pogođen ovim skandalom koji se odigravao tokom dugog vremenskog perioda” , izjavio je Candido Conde Pumpido na pres-konferenciji, prenosi AP.

Tužiocima je pažnju na ove slučajeve skrenulo udruženje osoba koje tragaju za izgubljenom djecom ili roditeljima ANADIR.

Enrique Vila, advokat koji predstavlja ANADIR, rekao je da je nešto što je počelo kao politički motivisana kazna za simpatizere republikanaca na kraju preraslo u shemu čiji je cilj bilo isključivo bogaćenje i koja je opstajala još dugo poslije povratka demokratije 1978. godine.

Istražitelj Baltazar Garson je izračunao da je poslije Građanskog rata u Španiji možda ukradeno i 30.000 beba.

Vila je naveo da su u ovaj skandal umiješani ljekari, medicinske sestre, babice, časne sestre i posrednici koji su tražili djecu za parove koji su ih naručili. Majkama ukradenih beba je rečeno da su djeca rođena mrtva.

 

Fena/Informer.ba

Tags