Ekonomija Vijesti

Španija pooštrava uslove za rumunske radnike

Vlada u Madridu najavila je jučer da će pooštriti uslove za rumunske građane koji žele da rade u Španiji, u kojoj je nezaposlenost premašila 21 odsto.

Donijeta je odluka da će Rumunima, prije nego što se nastane u Španiji, biti potrebna dozvola za rad.

Nova mjera se neće odnositi na one Rumune koji su već dio španske radne snage, niti će ometati slobodnu cirkulaciju građana u okviru EU, objasnio je portparol španske vlade Hose Blanko.

Kada su Rumunija i Bugarska ušle u Evropsku uniju 2007. godine, njihovim pristupnim sporazumima je predviđen i sedmogodišnji prelazni period, tokom kojeg druge članice mogu da ograniče pristup svom tržištu rada za građane ove dvije zemlje.

Španija je ovo ograničenje ukinula u januaru 2009, uz upozorenje da bi ponovo mogla da ga vrati ukoliko to budu diktirali uslovi na tržištu rada. Od tada je procenat nezaposlenih u Španiji porastao sa 7,95 na 21,29 odsto, što je rekord među zemljama OECD.

Blanko napominje da su uslovi koje Španija sada nameće Rumunima koji žele da rade u njoj isti kao oni koji su na snazi u Britaniji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i još nekim članicama EU.

Procjenjuje se da u Španiji danas živi više od 800.000 Rumuna, koji često rade sezonske poslove u poljoprivredi i građevinarstvu. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba