Svijet Vijesti

Španija traži odštetu od 80 miliona eura zbog krastavaca

Španija će od Evropske unije tražiti nadoknadu za štetu izazvanu krizom oko krastavaca od 80 miliona eura, izjavila je španska ministarka poljoprivrede Rosa Agilar, što je daleko manji iznos nego što se prvobitno procenjivalo.

Agilar je dodala da će zvanični Madrid zatražiti kompenzaciju za svoju poljoprivrednu industriju, koja je pretrpjela štetu kad je Njemačka neopravdano okrivila španske krastavce za širenje zaraze izazvane bakterijom “ešerihija koli”, prenela je agencija AFP.

Zdravstveni organi Hamburga su u maju objavili da su krastavci uvezeni iz Španije prouzrokovali širenje zaraze bakterijom “e.koli”, od čega je dosad umrlo 48 ljudi, ali je zvanični Berlin kasnije saopštio da su krivci sjemenke biljke piskavice, uvezene iz Egipta.

Upozorenje o mogućoj zarazi krastavaca potencijalno smrtonosnom bakterijom je izazvalo paniku u EU i zadalo težak udarac poljoprivrednicima u Španiji pošto je naglo pala prodaja njihovih proizvoda u 27-članoj Uniji. Proizvođači krastavaca iz drugih zemalja su takođe pretrpkeli štetu.

Špansko udruženje izvoznika voća i povrća, FEPEX, procenilo je da gubici iznose čak 225 miliona eura nedeljno, dok je udruženje poljoprivrednika COAG iznelo procenu da ukupna šteta iznosi 350 miliona eura.

 

Tanjug/Informer.ba