BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Španski kralj Juan Carlos oduševljen BiH i Mostarom

Španski kralj Juan Carlos I stigao je u Mostaru gdje je svečano otvoren Španski trg na kome se nalazi i spomenik za 21 poginulog španskog pripadnika mirovnih snaga UN u BiH.

Juana Carlosa je dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem otkrio je spomenik poginulim španskim vojnicima.

On je u obraćanju na svečanosti izrazio nadu da će Španski trg biti mjesto susreta i povezivanja građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada.

“Izgradnjom trga i obnovom zgrade gimnazije i nove gradske vijećnice centar grada dobio je urban izgled koji će manje podsjećati na tužnu prošlost i biti motiv za izradnju bolje budućnosti građana Mostara i BiH”, rekao je Bešlić.

Španski kralj nije davao izjave, a Izetbegović je prenio njegove riječi da je oduševljen dočekom, kao i Mostarom i BiH.

Veliki broj okupljenih građana aplauzom je pozdravio Huana Karlosa Prvog, koji je posjetu Mostaru nastavio obilaskom Starog mosta.

Španska vlada izdvojila je oko 100.000 maraka za obnovu Španskog trga, čiji naziv predstavlja zahvalnost španskim vojnicima koji su poginuli tokom svoje misije u BiH.

“Dolazak špankog kralja u Mostar jedno je veliko priznanje za BiH. Nakon 20 godina sudjelovanja Španaca, prije svega u zaustavljanju sukoba u Mostaru i BiH, a zatim i u obnovi, ovo je jedan lijep način da se taj angažman okruni”, kazao je u izjavi za novinare Izetbegović.

Govoreći o dojmovima kralja, Izetbegović je kazao kako je kralj jako dobro raspoložen, kako je inače jedna jako prijatna osoba, te kako ga je upitao da li je u Mostaru uvijek ovako vruće, na što mu je kazao kako je ovo tek početak velikih temperatura u Mostaru.

Na upit šalje li se kraljevim dolaskom pozitivna slika iz BiH, Izetbegović je kazao kako iz BiH ide puno pozitivnih slika, i poneka negativna.

“Nakon velikog zemljotresa bude onih malih, ali oni su smirujući. Dogode se male krize ali one vode smirenju stanja u Mostaru i BiH. Definitivno se narod u BiH miri i BiH ide ka evroatlantskim integracijama i ka jednoj boljoj budućnosti”, kazao je Izetbegović.

U izjavi za novinare visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao kako današnja svečanost ima veliki značaj.

“Ovdje su 22 španka vojnika izgubila život, bio je tu angažman međunarodne zajednice, ali taj je period sada završio i trebaju sve više uzimati odgovornost domaći lideri. Danas smo dobili dobre poruke od španskog kralja, od ovoga otvaranja i smatram da se tako može graditi budućnost s pozitivnim koracima makar bili mali, ali pozitivni i smatram da to građani očekuju”,
kazao je Inzko.

Nakon ceremonije otvaranja, španski kralj Carlos I u pratnji bh. dužnosnika uputio se u obilazak Starog mosta.

Projekt rekonstrukcije Španskog trga vrijedan je 960.000 KM, od čega je Grad Mostar sudjelovao s 250.000 KM, a ostatak su finansirali UNDP s 523.345,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj koji je finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španske. Za uređenje hortikulture na Španskom trgu UNDP je osigurao oko 75.000 KM.

Novi trg koji uistinu plijeni svojom ljepotom imat će i javni toalet s novom infrastrukturom, fontanu, novu suvremenu javnu rasvjetu, solarni kolektor. Na trgu je postavljen i novi spomenik s granitnim pločama poginulim španskim vojnicima s njihovim imenima i oznakama jedinica.

O veličini projekta govori i činjenica da je ugrađeno 5 km instalacijskih vodova, elektroinstalacija, navodnjavanja, oborinska odvodnja, kanalizacija, vodovod, komunikacijska instalacija.

Postavljeno je 4.800 metara četvornih kamene obloge 200 metara kubnih betona, 2000 metara kvadratnih hortikulturno uređenih površina, kao i suvremeni informatički softveri za upravljanje sistemima navodnjavanja i radom fontane, oglašavanje putem info-panela, zagrijavanje tople vode kroz sustav solarnih kolektora, crpljenje i recikliranje otpadnih voda javnog toaleta.

Na svečanosti otvaranja Španskog trga sudjelovali su brojni  predstavnici državnih, entitetskih, kantonalnih i gradskih vlasti, te mnogobrojni građani Mostara.

Inače, ovo je drugi posjet španskog kralja Mostaru. Kralj je krajem januara 1998. godine, u okviru posjeta španskim vojnicima u sastavu SFOR-a, zajedno s glavnim sekretarom NATO-a Javiereom Solanon i tadašnjim visokim predstavnikom UN-a Carlosom Westendorom boravio u Mostaru i Međugorju.

 

Agencije/Informer.ba