Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti Zanimljivosti

Špansko selo vratilo pezetu kao službenu valutu

Očajni stanovnici jednog španskog sela dosjetili su se kako stati na kraj ekonomskoj krizi pa su kao sredstvo plaćanja, umjesto omraženog eura, počeli koristiti stare pezete, prenosi u utorak Večernji list. 

Stanovnici Villamayora de Santiaga, sela koje se nalazi 150 kilometara južno od Madrida, odlučili su na svjetlo dana iznijeti pezete koje su prije deset godina, odnosno kad ih je euro zamijenio kao službena valuta, brižljivo spremili pod svoje madrace, navodi list pozivajući se na Daily Mail.

Potez je to koji je, uz nostalgiju za prošlim vremenima, uzrokovala i izrazito visoka razina nezaposlenosti koja u toj regiji premašuje nacionalni prosjek. Naime, čak je trećina stanovnika sela, odnosno njih 2500, bez posla.

Od januara je 30-ak poslovnjaka kao sredstvo plaćanja počelo prihvaćati i pezete, a ta se riskantna odluka pokazala izvrsnim potezom.

Stanovnici su posegnuli za zalihama stare nacionalne valute te su u mjesec dana potrošili pezete u protuvrijednosti 6000 eura. Vjeruje se kako bi odvažnost ovih seljana mogla potaknuti ostale Špance na sličan potez. Procjenjue se da su španski građani sačuvali pezete koji danas dosežu vrijednost od 1,7 milijardi eura.

Plaćanje pezetima mogućnost je koje se Španija nikad nije odrekla budući da Državna banka nije odredila krajnji rok za predaju starog novca pa se on i danas, bez ikakvih problema, može zamijeniti za eure.

 

Fena/Informer.ba