Crna hronika Udarno Vijesti

Spašena četiri hrvatska državljanina iz mećave na Jahorini

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uspješno je koordiniralo akciju spašavanja četiri hrvatska državljanina koji su protekle noći bili zameteni u snijegu na području planine Jahorine.

Iako su se hrvatski državljani nalazili na teritoriji BiH, poziv za pomoć Operativno-komunikacijskom centru BiH (112) u 21.30 sati stigao je iz Hrvatske.

Naime, nakon što su uslijed nevremena i sniježnih padavina sletjeli s puta koji vodi prema Jahorini, hrvatski državljani su nazvali broj za pomoć 112 u Hrvatskoj, koji je odmah proslijeđen kolegama u BiH.

OKC BiH 112 je odmah alarmirao Civilnu zaštitu RS, koja je aktivirala spasilačke službe koje su u rekordnom roku stigle na lice mjesta.

U pomoć su pritekli i građani koji su se zatekli u blizini te su hrvatski državljani i njihovo vozilo izvučeni na sigurno.

I ova akcija je pokazala da Operativno-komunikacijski centar BiH (112) ima veoma važnu ulogu u vanrednim situacijama kada je potrebno brzo reagirati kako bi se spasili ljudski životi i njihova imovina, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Fena/Informer.ba