Region Udarno Vijesti

Spasila kćer iz ralja prostitucije ušavši u ‘posao’

Kada je došla posjetiti kćer na studij, Svjetlana je shvatila da se djevojka bavi prostitucijom. U želji da je izvuče van iz zla i sama je ušla u ‘posao’. Potpuno neobičan splet okolnosti i snalažljivost doveli su hrabru majku ponovno do njene kćeri.

Svjetlana, Beograđanka porijeklom, iz Hrvatske, ušla je u pakao prostitucije kako bi iz njega izvukla vlastitu kćer. Njenu priču u svojoj je knjizi Prostitucija kroz vekove ispričao Ivan Lazarević.

Pisac je Svjetlanu upoznao slučajno kada je zatrebao uslugu njezine kompanije. Kada joj je povjerio da piše knjigu s tematikom prostitucije, otvorila je dušu.

Laži o zaposlenju

Iz manjeg mjesta na jugu Srbije, Svjetlanina kćer Zorana uputila se na studij u Beograd potkraj 90-ih. Kada je Svjetlana, na drugoj godini studija, odlučila posjetiti kćer, dočekala ju je u “velikom stilu”. Rekla je da radi u dva kafića. No, provodeći vrijeme s njom shvatila je da njenu kćer zovu sve češće i u sve neobičnije vrijeme. Gonjena sumnjama, iz kćeri je iscijedila priznanje da radi u agenciji za poslovnu pratnju, kao sekretarica.

Zoranu je, ispostavilo se, nakon finansijskih problema pri studiranju “nanjušio” lukavi mladić, rekao joj je da može imati još više novca i ponudio posao. Počela je kao sekretarica, koja je shvatila da kao “djevojka” može zaraditi više. Kada je poslušala savjet majke i rekla šefu da su roditelji otkrili što radi, kući se vratila pretučena, piše Večernji list.

Tada je Svjetlana odlučila kćer odvesti u Hrvatsku, no Zorana je imala drukčije planove, pa je obavijestila majku da odlazi u Italiju, poslom. I s lažnim papirima.

Prelazak na drugu stranu zakona

Svjetlana, koja je u međuvremenu ostala bez posla, za pomoć se obratila nevladinoj organizaciji koja se bavi trgovinom ljudima, no oni joj nisu pomogli. Potom je nesretna žena odlučila preći s druge strane zakona. Javila se na oglas za sekretaricu u agenciji za poslovnu pratnju.

“Prvi sam put bila na ugovaranju prodaje ženskog tijela”, kazala je Svetlana koja je u nekoliko mjeseci slušala kako se preko telefona dogovara posao i biraju djevojke ovisno o godinama, boji kose, građi i veličini grudi. Kada se posao s klijentom ugovorio, pozivali su djevojke i vozače koji su ih odvozili.

Spasila gazde od hapšenja, oni joj pomogli

Kao sekretarica stekla je povjerenje djevojaka i s vremenom i gazde Vlade. Nakon što je jedne noći uspjela “nanjušiti” raciju i spasiti djevojke i gazde od hapšenja, upravo je gazdi otvorila svoje srce, priznala svoju misiju i zamolila za pomoć. I nije pogriješila jer je upravo gazda Vlado svojim kontaktima pomogao da se Zorana vrati kući. Danas su obije daleko “od ulice”.

 

Informer.ba