Svijet Udarno Vijesti

Specijalci koji su ubili Bin Ladena strahuju od osvete

Nakon što su 2. maja upucali Osamu bin Ladena, američki ministar obrane Robert Gates najavio je da će maksimalno poraditi na zaštiti elitne vojne jedinice Navy Seal.

Specijalci iz ove jedinice, otkrio je Gates, rekli su mu da su zabrinuti za sigurnost sebe i svojih porodica, nakon nezapamćene medijske znatiželje zbog akcije u kojoj su se helikopterima spustili u Bin Ladenovo sklonište i likvidirali ga.

Ključno: Zaštititi identitet

Gates im je tokom današnjeg obraćanja marincima u kampu Lejeune u Sjevernoj Karolini obećao pomoći.

Razmatramo na koje im sve načine možemo podići sigurnost. Kao prvo, tu je dosljedni i učinkoviti napor da zaštitimo identitet onih koji su sudjelovali u napadu. To moramo nastaviti“, rekao je američki ministar obrane.

Al-Qaida je najavila žestoku odmazdu za smrt Bin Ladena, a SAD su sigurnosne mjere povisile do maksimuma.

Pod opsadom novinara je baza Navy Seal-a u Virginiji, a bivši pripadnici ove jedinice najtraženiji su gosti u emisijama vodećih američkih TV-kuća. Seal (u prijevodu pečat), zapravo jeprečica od riječi more(SE), zrak(A) i zemlja(L).

Ministar Gates je danas izjavio da su detalji operacije iscurili u javnost, iako ih najviši dužnosnici nisu htjeli otkriti.

“Iskreno, prošle nedjelje smo bili u situacijskoj sobi Bijele kuće i svi smo se složili da nikakve operativne detalje o operaciji protiv Bin Ladena nećemo iznositi van. Sve se to raspalo već sutradan, u ponedjeljak”, pojadao se Gates, piše index.hr

 

Foto:AFP

 

Informer.ba