Izdvojeno Politika Vijesti

Špirić hoće u koaliciju sa SDP-om i Lagumdžijom?

Sve je više informacija koje ukazuju da je sukob Nikole Špirića i Milorada Dodika došao do tačke neminovnog razlaza. Prema izvorima bliskim Špiriću, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH namjerava definitivno napustiti SNSD i osnovati vlastitu stranku, piše Dnevni avaz.

Također, Špirić, prema istom izvoru, planira da pređe u nezavisne poslanike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i da se, zajedno s četvoricom poslanika SDS-a i jednom zastupnicom PDP-a, priključi strankama koje predvodi SDP u Predstavničkom domu i da formiraju parlamentarnu većinu i novu vlast na državnom nivou, bez dva HDZ-a, ali i bez SNSD-a.

Na ovaj način Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, izbjegao bi i Dodika i Čovića kao partnere, a stranke okupljene oko platforme sa Špirićem, SDS-om i PDP-om imale bi 24 zastupnika, što je kvalificirana parlamentarna većina koja može samostalno izabrati novo Vijeće ministara BiH.

Lagumdžija, naravno, priželjkuje ovakav scenarij, iza kulisa uveliko i radi na njegovom ostvarenju, a prema svemu sudeći, ima i podršku važnih ambasada u Sarajevu.

Što je također važno, kod ovakvog razvoja situacije Lagumdžija bi mogao računati i na mjesto predsjedavajučeg Vijeća ministara BiH.

Informer.ba